Hlavní obsah

Obama: Teroristický čin a akt nenávisti

Aktualizováno

Policie zatím nezná přesný motiv střelce z Floridy. Na tiskové konferenci to v neděli uvedl americký prezident Barack Obama. Útok, při kterém zemřelo 50 lidí, Obama označil za teroristický čin a akt nenávisti. Znovu vyjádřil svou soustrast rodinám obětí střelby a ocenil práci policistů, díky kterým se podařilo zachránit další životy.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Barack Obama během proslovu k masakru

Článek

Americký vůdce ve svém prohlášení hovořil o brutální vraždě a děsivém masakru. „(Federální úřad pro vyšetřování) FBI je na místě a vede vyšetřování. Stále zjišťujeme veškerá fakta a neznáme přesný motiv zabijáka,” uvedl Obama s tím, že útok je střelbou s nejvíce oběťmi v americké historii.

Útok na Američana jakékoli víry či sexuální orientace je podle Obamy „útokem na nás všechny”. Jak dodal, noční klub jménem Pulse byl něčím víc než jen klubem, byl „místem solidarity” pro homosexuály a transgenderové osoby (LGBT).

„Tento masakr nám připomíná, jak lehké je pořídit si zbraň a střílet na lidi ve škole, v kostele, v kině či gay klubu,” uvedl prezident. Spojené státy se podle něj musí rozhodnout, jestli „chtějí být takovou zemí”. Jak Obama rovněž uvedl, na znamení smutku budou v zemi staženy vlajky na půl žerdi.

Bílý dům již dříve oznámil, že Obama nařídil vládě, aby komunitě v Orlandu i vyšetřovatelům poskytla veškerou možnou pomoc. „Prezident požádal o to, aby byl pravidelně informován o vývoji, zatímco FBI a další federální činitelé spolupracují s policií v Orlandu a snaží se shromáždit více informací,” uvedl ve svém prohlášení Bílý dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám