Hlavní obsah

Obama slíbil pásmu Gazy 400 miliónů dolarů

– Washington

Americký prezident Barack Obama označil současnou situaci v pásmu Gazy za neudržitelnou a řekl, že je potřeba lepší přístup. Palestinské enklávě přislíbil pomoc ve výši 400 miliónů dolarů (zhruba 8,6 miliardy korun).

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem

Článek

Obama pomoc slíbil po středečním setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v Bílém domě. Prezident řekl, že věří v mír na Blízkém východě. Obě znesvářené strany ale podle něj nejprve musí vytvořit prostředí pro průlomovou dohodu o míru.

Obama zopakoval, že Izrael musí zastavit další výstavbu na okupovaných územích a Palestinci musí mimo jiné zajistit větší bezpečnost v pásmu Gazy i na Západním břehu Jordánu. Doplnil, že USA budou s oběma stranami dál spolupracovat.

Nabídku pomoci 400 milióny dolarů učinil týden po střet izraelských sil s propalestinskými aktivisty na šesti lodích, které vezly humanitární pomoc Gaze. Devět lidí při zásahu zemřelo. Po kritice, která následovala, Egypt v úterý oznámil, že zmírní blokádu pásma Gazy a den po něm režim uvolnil i Izrael, když povolil přepravu některých dalších potravin do enklávy - například ovocných šťáv, salátů či cukrovinek.

Reklama

Související články

Irská loď plánuje prorazit blokádu Gazy

Nákladní loď Rachel Corrie, na jejíž palubě je 15 aktivistů včetně irské nositelky Nobelovy ceny za mír Mairead Maguireové, pokračuje v plavbě a míní prorazit...

Výběr článků

Načítám