Hlavní obsah

Obama má ohlásit stažení 30 000 vojáků z Afghánistánu

– Washington
Novinky,

Americký prezident Barack Obama má podle CNN ve středu oznámit, že z Afghánistánu bude do konce roku 2012 staženo 30 000 amerických vojáků. Uvedl to v úterý vysoký americký představitel. Obama má ve středu promluvit k otázce afghánské války.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Jde o třicet tisíc vojáků, kteří byli do země vysláni kvůli naléhavým operacím v roce 2009. Cílem bylo zastavit postup fundamentalistického Tálibánu.

V Afghánistánu je nyní asi sto tisíc amerických vojáků.

Obama slíbil už při vyslání vojáků, že jejich stahování začne v půlce roku 2011. Stále však není jasné, kolik jich odejde v červenci a kolik na konci letošního roku.

O tom se ještě jedná s generalitou, u níž narůstají obavy ze síly Tálibánu a nedostatečné připravenosti afghánských vojsk. Oblasti, které už byly předány, často rychle ovládl Tálibán. Podle mluvčího tiskového oddělení Bílého domu Jaye Carneyho ještě není rozhodnuto, kolik jich bude staženo již nyní. Má ale jít o značný počet.

Obama měl původně stažení oznámit již v úterý.

Do konce roku 2014 mají z Afghánistánu odejít všichni američtí vojáci.

Tři čtvrtiny Američanů jsou pro to aby, se americké síly alespoň částečně stáhly z Afghánistánu, kde se bojuje skoro deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám