Hlavní obsah

Obama: Česká republika je opravdový spojenec USA

Právo, Jiří Roškot
Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek na úvod setkání s premiérem Petrem Nečasem ve Washingtonu ocenil vztahy obou zemí. "Kdykoli jsou američtí velitelé dotazováni, kdo jsou naši nejlepší spojenci, vždy jmenují Českou republiku," řekl Obama.

Článek

Nečas a Obama se zaměřili na úvod jednání v Oválné pracovně Bílého domu na akceschopnost NATO, jehož členské země vynakládají na obranu stále méně prostředků. Vyslovit se k tomu má příští summit v Chicagu 2012.

"Všechny země NATO řeší týž problém. Jsou pod rozpočtovým tlakem, a současně musí zajistit kvalitní obranu," poznamenal k tomu Nečas.

Češi chtějí cvičit pro vrtulníky celé NATO

Podle Nečase Obamu také zaujal český zájem vytvořit společnou výcvikovou základnu vrtulníkového letectva pro piloty aliance. Nečas o tom hovořil týž den i ve Sněmovně reprezentantů a také s předsedou zahraničního výboru Senátu Johnem Kerrym.

Česká strana už dnes cvičí afghánské piloty u nich doma i v ČR. "Jsme připraveni školit i americké instruktory," uvedl premiér. Vícestranná spolupráce by byla podle Nečase ekonomicky efektivní. Vrtulníková iniciativa má podle něj zároveň význam pro naplnění strategické spolupráce s USA.

"My jsme dost politicky investovali do zapojení ČR do amerického systému protiraketové obrany. Poté, co ten původní projekt byl zrušen, tak je trochu i naše vina, že jsme neměli připravenou paletu dalších možných kroků, jimiž bychom podpořili strategické partnerství s USA," prohlásil.

Američané potvrdili zájem o Temelín

Proti původnímu předpokladu se jednání v Oválné pracovně neúčastnila ministryně zahraničí Hillary Clintonová, ale byl tam šéf resortu energetiky Steve Chu. USA má totiž zájem, aby ve výběrovém řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dostala americká firma.

"Pan prezident - podobně jako představitelé Francie a Ruska - vyjádřil podporu americké účasti v tomto tendru. Jednoznačně jsem ho ujistil, že v České republice proběhne férový a transparentní tendr, že očekáváme tři kvalitní nabídky a že nejlepší vyhraje," řekl Nečas českým novinářům. Prezidentovi podle svých slov řekl, že důležitým hlediskem pro rozhodování bude i převod technologií a zapojení českých firem do výstavby zamýšlených dvou reaktorů v temelínské elektrárně.

Společnost Westinghouse, kterou americká administrativa podporuje, má sice japonské vlastníky, pracovní místa by ale případná zakázka vytvořila v USA, které v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost. O lukrativní zakázku na dostavbu Temelína usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by se mělo rozhodnout o vítězi.

Bartuška: Rozhodnutí padne v roce 2013

Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška řekl Právu, že nabídky amerického Westinghouse, francouzské firmy Areva a ruského Atomstrojexportu v konsorciu se Škodou JS přijdou až za tři čtvrtě roku.

Odmítl potvrdit často uváděný údaj, podle něhož má objem budoucí zakázky činit 500 miliard Kč.

"Především se neví, co v nabídkách bude," poznamenal Bartuška. Cena nového reaktoru se podle něj může pohybovat od dvou do sedmi miliard eur (175 mld. Kč). V Temelínu mají přibýt dva.

"Jasně říkáme, že v roce 2013 padne rozhodnutí. A to může být i nestavět," řekl zmocněnec s odvoláním na nejistotu, jak se bude vyvíjet ekonomika.

Američané mají rovněž v rámci civilního využití jádra zájem o vytvoření centra pro spolupráci v tomto oboru.

Česko nabízí i zkušenosti s vlastní transformací

Premiér při jednání potvrdil zájem o zapojení Česka do Obamovy iniciativy na podporu dobrého vládnutí vzhledem k unikátní české zkušenosti.

"My jsme dokázali mírovou a pokojnou cestou ze stoprocentně postátněného hospodářství vybudovat tržní ekonomiku, z totalitního režimu demokratický právní stát a z fragmentizované společnosti občanskou společnost," řekl Nečas a zmínil význam zkušeností pro země Středního východu a bývalé republiky Sovětského svazu.

V pátek dopoledne Nečase čeká setkání se zástupci amerických podnikatelů a položení květin k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka. Poté v odpoledních hodinách odletí zpět do České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám