Hlavní obsah

O vítězství Obamy rozhodovaly jen desetitisíce hlasů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průběžných výsledků amerických prezidentských voleb získal prezident Barack Obama 303 hlasů volitelů. Získal i absolutní počet hlasů voličů, svého vyzyvatele Mitta Romneyho porazil o více než dva milióny hlasů, když jich získal 57,9 miliónu. Nenastala tak situace, kdy by získal dost hlasů volitelů, ale neměl majoritu. Na mnoha místech však rozhodovaly jen desetitisíce hlasů. K urnám přitom dorazilo přes 110 miliónů lidí.

Foto: Jim Bourg, Mike Segar , Reuters

Mitt Romney a Barack Obama během projevů po vyhlášení výsledků prezidentských voleb.

Článek

Těsné byly výsledky zejména ve státech, které se tu přiklánějí na stranu republikánů, tu na stranu demokratů.

V Coloradu sice vyhrál o čtyři procentní body, ale rozhodlo tam jen 73 tisíc hlasů. Na Floridě nakonec získal o 60 000 hlasů více, chvílemi však rozdíl činil pouhých 3000 hlasů. V Ohiu vyhrál rozdílem 90 tisíc hlasů a ve Virginii o 80 tisíc. Tento stát si udržel, i když po léta byla Virginie baštou republikánů.

Z údajů lze vyčíst, jak těsné byly souboje, které nakonec rozhodly o tom, že Obama obhájil křeslo hlavy státu. Současně to potvrzuje, jak hluboce je americká společnost rozdělená.

Foto: Jan Kočvara

výsledky prezidentských voleb v USA s poměry hlasů

V dalších státech už rozdíl tak malý nebyl, v Kalifornii získal Obama 57 procent hlasů a jeho náskok činil skoro milión hlasů. V Maine dostal 56 procent hlasů, a v Marylandu a v Massachusetts dokonce po 61 procentech hlasů, což bylo v druhém případě pro Romneyho obzvlášť kruté, neboť tam byl guvernérem. Dostal však jen 37 procent hlasů.

Ještě úspěšnější byl Obama v New Yorku, kde získal 62 procent hlasů a Romneyho porazil o 1,45 miliónu hlasů. V New Jersey vyhrál o 550 tisíc hlasů, když jich dostal 58 procent.

Nejjasnějším vítězem se stal v District of Columbia, kde leží hlavní město Washington. Tam ho podpořilo 91 procent hlasujících.

Romney bodoval v méně lidnatých státech

Romney zabodoval ve státech, které jsou sice velké rozlohou, ale nejsou tak lidnaté. V těch byl někdy jeho náskok skutečně značný.

V Kentucky získal 61 procent hlasů a Obama jen 38, v Arkansasu by poměr 61 ku 37 procentům, a v Idahu dokonce dostal hlasy 67 procent voličů, přičemž Obama jich dostal jen 31. V Oklahomě byl poměr 67 ku 33. V Utahu získal republikánský vyzyvatel dokonce 73 procent. V Texasu získal Romney 57 procent a porazil Obamu o 1,3 miliónu hlasů.

Obamu volili ženy, mladí a lidé jiné než bílé pleti

Pro Obamu hlasovalo 55 procent žen, které navíc mezi voliči převažovaly, bylo jich 53 procent. Naopak 52 procent mužů volilo Romneyho. Obamu volilo 60 procent lidí mezi 18 a 29 lety a 52 procent voličů ve věku od 30 do 44 let.

Nejpočetnější skupina voličů mezi 45 a 64 lety ale upřednostnila Romneyho, ovšem bylo pro něj 51 procent jejich představitelů.

Romneyho upřednostnilo 59 procent voličů bílé pleti, kteří představují 72 procent z voličů. Naopak pro Obamu hlasovalo 93 procent černochů a 71 procent Latinoameričanů.

Zatímco vzdělání nehrálo velkou roli při výběru kandidáta, příjmy a majetek ano. Obamu volilo 60 procent lidí s ročním příjmem pod 50 000 dolarů.

Obamu také preferovali bezvěrci a dala mu přednost i polovina katolíků, naopak 57 procent protestantů upřednostnilo Romneyho.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

I tato čísla ukazují, jak se mění Amerika a jaký význam hrají ve společnosti nejen ženy, ale také lidé jiné barvy pleti než bílé a lidé, kteří nejsou protestanty. WASP, tedy bílý anglosaský protestant, je na ústupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám