Hlavní obsah

Neplatí, platí. Z odvolávání prezidentky v Brazílii je komedie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Hlasování o sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové se v Brazílii zvrhlo v bláznivou telenovelu. Poslanci v dolní komoře pro sesazení hlavy země nedávno ruku zvedli, ale nově jmenovaný šéf sněmovny v pondělí toto hlasování anuloval. A trvalo jen 12 hodin, než toto své rozhodnutí zase odvolal.

Foto: Profimedia.cz

Brazilská prezidentka Dilma Roussefová

Článek

Waldir Maranhão podle deníku O Globo své rozhodnutí odvolal poté, co mu kolegové z jeho Progresivní strany pohrozili, že ho vyloučí. Maranhão pak napsal předsedovi Senátu, že pondělní anulaci dřívějšího hlasování kvůli procedurálním chybám ruší, takže o sesazení Rousseffové může horní komora ve středu hlasovat podle předchozího plánu.

Maranhão se v úterý novinářům vyhýbal a změnu svého stanoviska potvrdil prostřednictvím mluvčího, uvedla ČTK.

Maranhão je přitom předsedou sněmovny teprve týden. Jeho předchůdce Eduarda Cunhu zbavil funkce nejvyšší soud kvůli obvinění z maření vyšetřování korupce a zastrašování poslanců. Cunha je považován za vůdce odpůrců prezidentky a byl mezi iniciátory hlasování o jejím odvolání.

Poslanci o ústavní žalobě proti prezidentce odhlasovali v dubnu dvěma třetinami hlasů.

Brazilskou politiku paralyzují série korupčních skandálů sahajících až do socialistické vlády Roussefové i jejího oblíbeného předchůdce Luize Inácia Luly da Silva, který je sám podezřelý ve spojitosti s podvody a úplatky ve státní ropné firmě Petrobras.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám