Hlavní obsah

Nechoďte. Nechoďte. Pošleme vás zpátky, vzkázala migrantům viceprezidentka USA

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká viceprezidenta Kamala Harrisová se při návštěvě Guatemaly vyjádřila k migrační krizi. Migrantům vzkázala, aby nebezpečnou cestu do Spojených států nepodnikali. Zároveň čelila otázkám novinářů, proč ještě nenavštívila americko-mexickou hranici.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová

Článek

„Nechoďte. Nechoďte. Spojené státy budou i nadále vynucovat své zákony a zabezpečovat své hranice,” varovala Harrisová na tiskovém brífinku Guatemalce, kteří přemýšlejí o nelegální migraci do USA.

„Pokud k naší hranici přijdete, budete posláni zpátky,” dodala.

Harrisová vyjela řešit migrační krizi

Amerika

Americká administrativa se již několik měsíců potýká s bezprecedentním přílivem migrantů z takzvaného Severního trojúhelníku (Honduras, El Salvador a Guatemala).

Prezident Joe Biden v březnu pověřil svou pravou ruku Harrisovou, aby problém osobně vyřešila.

Liberální i konzervativní politici se do viceprezidentky často strefují za to, že jižní hranici stále ještě nenavštívila. Harrisová se ke kritice vyjádřila v rozhovoru pro stanici NBC.

„Pojedeme na hranici. Už jsme tam byli,” odvětila na otázku Harrisová. Když jí moderátor připomněl, že ona osobně ne, odpověděla poněkud sarkasticky: „Také jsem nebyla v Evropě. Nerozumím tomu, co se snažíte říct. Já důležitost té hranice neignoruji.”

Podle expertů opouští většina migrantů své domovy zejména kvůli obrovské míře chudoby, násilí a vládní korupci.

„Teď jsem v Guatemale, protože se soustředím na příčiny migrace. Možná si někteří lidé myslí, že to není důležité, ale pevně věřím, že pokud nás zajímá to, co se děje na hranici, pak nás musí zajímat také to, co tu situaci způsobuje. A to dělám,” uvedla Harrisová.

Mexický prezident probere s Harrisovou migraci

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám