Hlavní obsah

Mexický prezident probere s Harrisovou migraci

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

První květnový pátek se uskuteční virtuální setkání americké viceprezidentky Kamaly Harrisové a mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Hlavními tématy bude aktuální pandemická situace a migrační tlak na americko-mexické hranici. Právě ten má Harrisová oficiálně za úkol. O plánové schůzce informoval na Twitteru mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard.

Foto: Profimedia.cz

Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador

Článek

„Na setkání probereme spolupráci při řešení pandemie a návrh Mexika rozšířit program Sembrando Vida pro Střední Ameriku, který je zaměřen na řešení nucené migrace zapříčiněné chudobou,” uvedl Ebrard, který se jednání zúčastní také.

Úkolem vyřešit kolabující stav na hranici pověřil Harrisovou na konci března sám prezident Joe Biden.

Březen byl pro pohraniční stráž na mexicko-americké hranici nejrušnějším obdobím za dlouhou dobu. Začátkem dubna úřady zveřejnily nová data, ze kterých vyplývá, že bylo na hranici zadrženo přes 172 tisíc migrantů. Z toho bylo 18 890 dětí, které do Spojených států dorazily bez doprovodu rodičů.

Bidenova migrační politika zkolabovala

Amerika

Tamní ubytovací kapacity takové množství nezvládly, na veřejnost se dostala řada fotografií a videí poukazující na šokující podmínky v zadržovacích táborech. Federální administrativa nicméně stále odmítá situaci nazvat „krizí”.

Bílý dům opakovaně ujišťuje, že je migrační politika pro viceprezidentku Harrisovou prioritou, a že se chce primárně soustředit na příčiny v takzvaném „Severním trojúhelníku”, tedy v Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru. Právě odtamtud většina migrantů přes Mexiko putuje až k americké hranici.

Americká viceprezidentka začne řešit migrační krizi. Čeká ji cesta do Guatemaly

Amerika

Ani jeden z dvou hlavních činitelů USA zatím hranici osobně nenavštívil, za což si v médiích, ať už těch konzervativních nebo liberálních, vysloužili kritiku. Podle Bílého domu má nicméně Harrisová v úmyslu v červnu navštívit země Severního trojúhelníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám