Hlavní obsah

Násilný dav. Američané použili proti migrantům u zdi na hranici s Mexikem slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tijuana

Americká pohraniční stráž v úterý použila slzný plyn proti migrantům, kteří se pokoušeli proniknout na území Spojených států z Mexika. Podle informací stanice Sky News se pokoušelo do USA dostat asi 150 lidí. Americké úřady je nazvaly násilným davem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americká pobřežní stráž v úterý použila slzný plyn proti migrantůmVideo: Reuters

 
Článek

Celní a pohraniční agentura Spojených států uvedla, že bylo použití slzného plynu nezbytné vzhledem k tomu, že migranti po pohraničních házeli kamení a při tom se snažili přes plot přehazovat děti včetně batolat.

Migranti patřili ke karavaně, která loni v říjnu vyšla z Hondurasu, překonala 4 300 kilometrů dlouhou vzdálenost a v listopadu dorazila do Tijuany, jež leží proti americkému pohraničnímu San Diegu. V karavaně bylo 6 tisíc lidí a většinu z nich tvořily honduraské rodiny. V Tijuaně byli tito lidé ubytováni ve sportovním centru několik metrů od hranice.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Američané tvrdí, že migranty nešlo zastavit jinak, než slzným plynem.

Hranice obsadila armáda

V listopadu americká stráž odrazila asi 500 uprchlíků, kteří se pokusili zeď zdolat. Také tehdy použila slzný plyn. Mnohé uprchlíky to odradilo od dalších pokusů a někteří z nich se vrátili do své země nebo se usadili v Mexiku.

Americký prezident Donald Trump uprchlíky označil za „zlé lidi“, kteří se chtějí dopustit invaze a zaplavit US. Poslal proto na hranici sedm tisíc vojáků. [celá zpráva]

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Hranici se pokusilo násilím překonat asi 150 lidí.

V prosinci na hranici zemřely dvě děti z Guatemaly, jež byly ve skupině lidí, které zatkli američtí pohraničníci. V USA to vyvolalo debatu o podmínkách, v nichž uprchlíci, zejména ti nezletilí, žijí.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Migranti na hranicích USA a Mexika.

Trump od své předvolební kampaně slibuje, že na hranici dlouhé 3200 kilometrů nechá postavit zeď. Kvůli neshodám o financování tohoto projektu je už deset dní pozastaven provoz části amerických vládních úřadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám