Hlavní obsah

NASA vyšetřuje astronautku kvůli podezření, že spáchala zločin z kosmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Manželka americké astronautky Summer Wordenová si stěžovala, že astronautka Anne McClainová, se kterou se rozešla, neoprávněně vnikla z vesmíru do jejího bankovního účtu. Americká kosmická agentura NASA potvrdila, že případ prošetřuje, uvedly list The New York Times a stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Astronautka Anne McClainová po návratu z vesmíru

Článek

Anne McClainová přiznala, že letos na jaře, když byla na orbitální stanici ISS, skutečně z vesmíru otevřela účet své manželky, kterou si vzala v roce 2014. Hájí se, že nic špatného neudělala. Podle svých slov se jen chtěla přesvědčit, že se rodinné finance jsou v pořádku a že na účtu je dost peněz na zaplacení účtů i na péči o syna Wordenové, kterého vychovávaly ženy společně.

„Tvrdě popírá, že by udělala něco nepatřičného,“ řekl advokát astronautky Rusty Hardid. Dodal, že při vyšetřování „plně spolupracuje“.

Vyšetřovatelé z kanceláře generálního inspektora NASA přiznali, že kontaktovali obě ženy. Vyšetřování se zahájilo až poté, co se McClainová 25. června vrátila na Zemi.

Případ je právně komplikovaný, protože McClainová se měla podle Wordenové dopustit nezákonného jednání v kosmu. Spojené státy, Rusko, země EU, Japonsko a Kanada se ale domluvily, že jejich občané na stanici podléhají zákonům té které země.

McClainová, která absolvovala akademii ve West Pointu a odlétala 800 hodin při bojových letech nad Irákem, než byla v roce 2013 vybrána pro lety do vesmíru, si zpravodajskou důstojnici letectva vzala v roce 2014. Wordenová podala o čtyři roky později žádost o rozvod.

Reklama

Související články

Astronauti z ISS vystoupili do volného kosmu

Astronauti Anne McClainová a Nick Hague vystoupili z mezinárodní vesmírné stanice ISS. Ve volném prostoru stráví 6,5 hodiny, jejich úkolem je vyměnit staré...

Výběr článků

Načítám