Hlavní obsah

Nákaza pronikla do Trumpova okolí. Test prý nepotřebuje

Právo, CNN, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákaza novým koronavirem SARS-CoV-2 se už dostala i do blízkosti prezidenta USA Donalda Trumpa, který však test nepodstoupil, protože s žádnou infikovanou osobou nestrávil delší dobu a nevykazuje symptomy, sdělila v úterý mluvčí Bílého domu.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump si přitom 29. února potřásl rukou s předsedou Americké konzervativní unie Mattem Schlappem, jenž se na nedávné konferenci dostal do přímého kontaktu s pozitivně testovaným člověkem, po jehož identitě nyní další účastníci usilovně pátrají.

Z téhož důvodu se v pondělí preventivně na 14 dní izoloval i zcela nový šéf kanceláře Bílého domu Mark Meadow a rovněž několik zákonodárců, včetně jednoho, jenž s Trumpem cestoval v jeho prezidentském letounu.

Trump si podal ruku s mužem, který byl v kontaktu s nakaženým. Senátor Cruz je v karanténě

Koronavirus

Proto je oznámení mluvčí Bílého domu vnímáno víc jako součást úsilí zlehčovat závažnost šíření viru. Sám Trump v úterý vyzval Američany, aby kvůli koronaviru zachovali klid, protože infekce nakonec zmizí.

„Trump od počátku nakládá s veřejnou zdravotní krizí jako s mediální válkou, kterou může vyhrát správným vysíláním zpráv,“ napsal web časopisu The Vanity Fair.

Na Twitteru nařkl média z šíření falešných zpráv, a žádal dokonce jejich vyšetřování kvůli údajné manipulaci s trhem. Viní svého poradce Larryho Kudlowa, že trh neuklidnil.

Trump zpochybnil oficiální údaje o „korona chřipce”. Má tušení, že obětí je méně

Koronavirus

„Zpackaná reakce administrativy (na šíření nákazy) jen přidává k obavám investorů,“ prohlásil Mark Zandi, hlavní ekonom vlivné ratingové společnosti Moody’s Analytics. „Chceme vedení, ne golf!“ vmetl prezidentovi Jim Cramer, moderátor televize CNBC, s narážkou na sobotní Trumpův golf na Floridě a padající burzy. „Teď nastal okamžik udělat všechno, co se dá, jestli chce být prezidentem, až nadejde příští leden,“ dodal Cramer.

Přes třicet států

Nákaza pronikla už do více než než 30 států USA. V pečovatelském domě ve státě Washington, jednom z epicenter, chybí soupravy k testování 65 zaměstnanců se syndromy. Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci v Atlantě nabádá starší 60 let zásobit se a zdržet se společenských akcí.

Pandemie v dějinách nelítostně kosily

Historie

Starosta osmimilionového města New York nevyloučil uzavření veřejné dopravy včetně metra. Guvernér státu Andrew Cuomo oznámil, že ve vězení Great Meadow se zvýší výroba dezinfekce se 75procentním podílem alkoholu, a to za zlomek ceny, kterou si za slabší přípravky účtují velké firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám