Hlavní obsah

Na USA zaútočí "mamutí" bouře, na východě se zastaví život

• Aktualizováno

Hurikán Sandy se v neděli přiblížil k východnímu pobřeží Spojených států. V Karibské oblasti zabil na 60 lidí. Američtí meteorologové opakovaně varují před "mamutí" bouří, která může zasáhnout velká města u Atlantiku deštěm a sněhem a ochromit jejich provoz. Starosta New Yorku Michael Bloomberg již nařídil evakuaci 375 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na východě USA se připravují na příchod "mamutí" bouřeVideo: Reuters

 
Článek

"Je to velká a nebezpečná bouře," zdůvodnil Bloomberg své rozhodnutí na svolané tiskové konferenci. Povinná evakuace se týká všech zátopových oblastí, takzvané zóny A, což je většina pobřeží, a to od čtvrti City Island po Coney Island a Battery Park City.

Kritickým okamžikem bude kontakt tropického hurikánu s dvěma silnými zimními bouřemi. Podle expertů na síle bouří už příliš nezáleží, považují za jisté, že řídký jev, kdy se sloučí tři dramatické povětrnostní jevy, způsobí chaos v rozsáhlé oblasti od východních břehů Atlantiku až po Velká jezera.

"Nejde jen o samotné pobřeží, ohrožen je velký region ve vnitrozemí," řekl agentuře AP Craig Fugate, šéf Federální agentury pro mimořádné situace.

Foto: Reuters

Pohybující se hurikán z družice NOAA

Newyorský Guvernér Andrew Cuomo oznámil, že během nedělního večera bude postupně zastaven provoz městské veřejné dopravy. Nepojedou městské a příměstské vlaky, zastaví se metro, zrušeny byly autobusové spoje.

"Když se bouře obrátí a zmizí, bude to skvělé. Opravdu skvělé. Když ale ne, musíme na ni být připraveni," řekl Cuomo na tiskové konferenci.

Zastaví se metro i železnice

Metro přestane fungovat od nedělní sedmé hodiny večerní místního času (o půlnoci SEČ), stejně jako newyorské železniční linky spojující město s Long Islandem a okresy na severu. Autobusové linky budou pozastaveny během dvou dalších hodin. Doprava bude obnovena zhruba dvanáct hodin poté, co bouře odezní.

Foto: ČTK/AP

Policista připravuje bezpečnostní hrazení před příchodem bouře.

Podle agentury AFP už nyní bouře výrazně komplikuje newyorskou leteckou dopravu. Zrušeny byly stovky letů z newyorských letišť, ale i z jiných míst na východním pobřeží. Společnost Air France zrušila všechny pondělní lety do New Yorku a Washingtonu, stovky dalších letů byly zrušeny na amerických vnitrostátních linkách. Newyorská letiště mají během neděle nicméně zůstat otevřena.

Server FlightAware.com oznámil, že během dne bylo zrušeno přes 700 letů, v pondělí pak dalších 2500.

Foto: Keith Bedford, Reuters

Nad Manhattanem se stahují mračna.

Na východě stav ohrožení

Guvernéři východoamerických států od Severní Karolíny po Connecticut vyhlásili stav ohrožení. V Delawaru byla nařízena evakuace pobřežních obcí. V New Jersey se stovky rodin začaly stěhovat do vnitrozemí, známá pobřežní kasina se uzavřela.

Osiří hlavní hráčské centrum na východním pobřeží Atlantic City, odkud bude během neděle evakuováno na 30 000 lidí. Obyvatelé šesti států byli oficiálně upozorněni, že lze očekávat několikadenní výpadky proudu.

V Severní Karolíně už nyní očekávají prudké deště. K severnějším pobřežním státům se má živel přiblížit v pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SEČ). V neděli se síla větru v centru hurikánu Sandy pohybuje kolem 120 kilometrů za hodinu a v nejbližších dnech se příliš nezmění.

Foto: ČTK/AP

Zaplavená silnice v Severní Karolíně

Mění se i plány kampaní

Kandidáti na amerického prezidenta Mitt Romney i Barack Obama kvůli blížícímu se hurikánu Sandy mění naplánovaný průběh předvolební kampaně. Oba zrušili naplánované akce ve východním státě Virginie.

Obama před hurikánem varoval, uvedl ale, že průběh voleb by smršť narušit neměla.

Podle Jeffa Masterse, šéfa privátní meteorologické služby Weather Underground, by očekávaná bouře mohla svými následky překonat zatím nejhorší hurikán, který kdy napadl východní pobřeží USA. Bylo to v roce 1938, kdy se bouře s přezdívkou Long Island Express přehnala přes severovýchod USA a zabila 800 lidí. Napadlo tehdy 60 centimetrů sněhu.

Na americkém venkově se mezitím mobilizuje Národní garda a týmy místních záchranářů. Připravují vozidla pro čištění zavalených komunikací a generátory elektřiny, zásobují se vodou a potravinami, pytlují písek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám