Hlavní obsah

Na Floridě vypustí 750 milionů geneticky upravených komárů kanibalů

Novinky, jem

Americké místní i federální úřady definitivně povolily vypustit 750 milionů geneticky upravených komárů na území Floridy. Modifikovaná krvelačná havěť má vytlačit přirozeně se vyskytující komáry, kteří přenášejí nakažlivé nemoci, jako jsou horečka dengue nebo žlutá zimnice. Kritici hovoří o nebezpečném experimentu s možnými nedozírnými následky.

Foto: Profimedia.cz

Komár rodu Aedes Aegypti

Článek

„Administrativa použila peníze daňových poplatníků na pokus jak z Jurského parku. Monroeský okresek teď udělil definitivní povolení. Co by se mohlo zvrtnout? Nevíme, protože federální Agentura pro ochranu životního prostředí nepovolila důkladně posoudit možná rizika. Experiment tak může začít,“ řekla stanici CNN ředitelka Střediska pro technologickou a potravinovou bezpečnost Jaydee Hansonová.

Komáry budou vědci vypouštět příští a přespříští rok.

Na 750 milionů geneticky modifikovaných komárů označených OX5034 společnosti Oxitec je upraveno tak, aby jejich samičí (samci krev nesají) potomstvo umíralo už v larválním stadiu, tedy ještě předtím, než bude schopno sát krev a tím přenášet smrtelné nemoci, jako jsou horečka denge, žlutá zimnice, virus Zika nebo Chikungunya. Z potomstva tohoto komára tak přežijí pouze samci.

Riziko pro potravinový řetězec

Jedinci modifikovaného komára 0X5034 jsou také geneticky predestinováni k tomu, aby zabíjeli samice běžných komárů a tento úkol předávali i několika dalším generacím, fakticky tedy pouze samcům. To umožní efektivně decimovat celé komáří populace komárů tropických (Aedes aegypti).

Jih Moravy čeká nová komáří kalamita

Domácí

Kritici ale varují před tím, že komáři jsou přirozenou potravou řady živočichů a není jasné, zda by jim ti geneticky upravení nemohli ublížit. V extrémním případě by mohlo dojít k narušení celého potravního řetězce.

Reklama

Výběr článků

Načítám