Hlavní obsah

Na dně oceánu u Kalifornie našli 25 tisíc barelů toxické chemikálie DDT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Podmořští badatelé u kalifornského pobřeží našli 25 tisíc barelů pravděpodobně plných insekticidu DDT, což je půl století zakázaná chemikálie toxická pro životní prostředí. Podle informací agentury AP by mohlo DDT na dně Pacifiku ležet od druhé světové války a představovat hrozbu vážné ekologické katastrofy.

Foto: SCRIPPS INSTITUTION OF OCEANOGRAPHY AT UC SAN DIEGO; DAVID VALENTINE UC SANTA BARBARA-ROV JASON, AP

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci našli v Pacifiku zřejmě podmořskou skládku toxického odpadu z druhé světové války s 25 000 barely DDT

Článek

Expertní tým z Kalifornské univerzity a výzkumného oceánského ústavu Scripps v San Diegu na oceánském dně prohledával plochu o rozloze 36 tisíc akrů. Pátral mezi Los Angeles a ostrovem Santa Catalina. Nasměrovaly ho tam zvýšené hodnoty toxických látek v sedimentu a místním ekosystému.

Na podmořských záběrech, které převzala a v úterý zveřejnila agentura AP, jsou vidět značně zanesené předměty tvarem připomínající barely. Zřejmě jde o ztracenou „zásilku“, po níž ekologové pátrali roky. Potvrdit to musí ještě laboratorní testy.

Sudetské Němce vítalo Bavorsko i vidlemi a postřikem DDT

Kultura

Pátrací týmy využily podmořské drony. Ty barely našly v hloubce okolo 900 metrů pod hladinou. Rozprostírají se v oblasti asi 20 kilometrů od Los Angeles a 12 kilometrů od ostrova Santa Catalina.

DDT bylo v minulém století hojně využíváno jako silně účinný a širokospektrální insekticid, tedy hubitel hmyzu v zemědělství i dalších odvětvích. V 60. letech ale vyšly najevo jeho škodlivé účinky na ekosystémy i živočišnou říši včetně člověka.

Ukázalo se, že dichlordifenyltrichloretan má karcinogenní účinky a může ovlivňovat hormonální rovnováhu u živočichů včetně savců. Látka byla proto ve světě postupně zakázána. V Kalifornii v roce 1972, v Československu o dva roky později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám