Hlavní obsah

Muž žije s prasečím srdcem už měsíc. Ptá se, kdy půjde domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Bennett, první muž, kterému bylo transplantováno prasečí srdce, s ním žije už měsíc a podle lékařů se mu daří dobře. Přesto zatím nelze vyloučit komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Pacient David Bennett a lékař Bartley P. Griffith

Článek

Sedmapadesátiletý David Bennett žije a daří se mu dobře, sdělila mluvčí Univerzity v Marylandu. Operace, takzvaná xenotransplantace, byla provedena 7. ledna.

„Tak dlouhá doba přežití, jeden měsíc, je ohromný úspěch xenotransplantace. Když si člověk uvědomí, že první transplantace lidského srdce v Německu vydržela jen 24 hodin,“ uvedl odborník na transplantace z Berlína Joachim Denner.

Chce už domů

Celá situace je ale úplně nová a vyhráno podle něj ještě není. Bennett musí pořád ležet na klinice a nepřetržitě je pozorován. Tělo si to může ještě „rozmyslet“ a cizí orgán odmítnout.

Imunitní systém totiž potřebuje čas, aby vybudoval odpověď na cizí srdce. Podle americké nemocnice ale nic nesvědčí tomu, že by došlo k odmítnutí. Pacient se cítí dobře, mluví a ptá se, kdy půjde domů.

Lidé s Parkinsonovou chorobou by měli každý den jíst jahody, jablka a pomeranče

Zdraví

Trik spočívá v tom, že zvíře bylo geneticky upraveno. Lékaři věří, že tak obešli imunitní systém pacienta.

Výběr článků

Načítám