Hlavní obsah

Mrtvého vědce spojuje s antraxovými balíčky DNA

Novinky, CNN, rei
WASHINGTON

Spojení balíčků se smrtícím antraxem, rozesílaných poštou ve Spojených státech v roce 2001, s vládním mikrobiologem Brucem Ivinsem potvrdily testy DNA. Uvedla to stanice CNN citující zdroj blízký vyšetřování šest dní po pravděpodobné Ivinsově sebevraždě.

Foto: USAMRIID/Handout, Reuters

Bruce Ivins

Článek

Podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) spáchal Ivins sebevraždu v úterý poté, co se dozvěděl, že se proti němu připravuje obvinění. Rozbory DNA odhalily spojitost mezi snětí slezinnou v balíčcích a baňkou z Ivinsovy laboratoře.

Antrax rozeslaný kancelářím Kongresu a médiím krátce po teroristických útocích v USA v září 2001 zabil pět lidí a desítky dalších zranil. FBI původně podezřívala Ivinsova kolegu Stevena Hatfilla, který se nakonec dočkal odškodnění od vlády za zveřejnění a poškození jména.

Úřady se domnívají, že Ivins antrax rozesílal, buď aby vyzkoušel vyvíjenou vakcínu proti němu, nebo aby si vláda z obav před hromadným útokem objednala starší vakcínu, za níž dostal vládní vyznamenání a o kterou přestávala mít armáda zájem, protože vakcína rychle ztrácela účinek.

Ivins měl v posledních měsících trpět depresemi a změnami nálad. Sociální pracovnice, která s ním vedla sezení, se obrátila na policii, protože ji vědec obtěžoval, sledoval a vyhrožoval násilím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám