Hlavní obsah

Motorkář v USA bez přilby zemřel při protestní jízdě proti jejímu používání

Onondaga

Při protestní jízdě proti zákonu nařizujícímu používání helmy zemřel ve Spojených státech při nehodě motocyklista, který přilbu neměl. O tragické nehodě v noci na pondělí informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Philip A. Contos se účastnil sobotní jízdy ve městě Onondaga ve státě New York. Šlápl na brzdu svého Harley-Davidsona z roku 1983, ale stroj se mu smýkl a on nad ním ztratil kontrolu. Přepadl přes řídítka a nechráněnou hlavou narazil do dlažby.

Contos byl převezen do nemocnice, kde zranění podlehl. Podle policie by ale 55letý muž pravděpodobně nehodu přežil, kdyby helmu na hlavě měl.

Protestní jízdu zorganizovala místní pobočka společnosti amerických motorkářů pro výchovu (ABATE). Organizace prohlašuje, že podporuje dobrovolné používání přileb, ale staví se proti zákonům, které z používání dělají povinnost.

New York je jedním z dvaceti amerických států, které vyžadují, aby motocyklisté používali přilby. Lobování některých motorkářských skupin vedlo k tomu, že některé státy tyto zákony zrušily.

Přilba, která je v souladu s federálními standardy, snižuje nebezpečí ztráty života při nehodě o více než 40 procent, zdůraznil bezpečnostní poradce z guvernérské asociace pro bezpečnost na dálnicích Jim Hedlund.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám