Hlavní obsah

Ameriku sevřel polární vortex vychýlený horkem z Maroka

Středozápad Spojených států trápí tuhý mráz. Na některých místech Minnesoty panují i více než 40stupňové mrazy. Státy Wisconsin, Michigan a Illinois na americkém středozápadě už kvůli mrazům vyhlásily stav nouze. Podle meteorologické společnosti Atmospheric Environmental Research za situaci může vpád horkého vzduchu z Maroka do polární oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: USA svírají extrémní mrazyVideo: Reuters

 
Článek

Stovky státních škol na středozápadě USA v úterý zrušily vyučování. Mrazivé počasí a sněhové bouře si vyžádaly rovněž zrušení více než 2000 letů, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jeffrey Phelps, ČTK/AP

Rampouchy v Port Washingtonu

Úřady v zasažené oblasti přijímají kvůli nebývalým mrazům výjimečná opatření, která mají ochránit bezdomovce a další zranitelné občany. V Chicagu, kde podle meteorologů citovaných severem BBC News bude tento týden chladněji než v Antarktidě, bylo pět autobusů městské hromadné dopravy přeměněno v pojízdné nouzové přístřešky. V některých z nich jsou k dispozici i zdravotníci.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: USA sevřely extrémní mrazy

Charitativní organizace ve městě Minneapolis, které provozují nouzové ohřívárny a přístřešky, prodloužily otvírací dobu a zvýšily kapacitu. Společnost Metro Transit, která je hlavním poskytovatelem veřejné dopravy v dvojměstí Minneapolis–Saint Paul, uvedla, že nebude vykazovat z autobusů bezdomovce, kteří jimi budou cestovat jen proto, aby se ohřáli.

Foto: Kiichiro Sato, ČTK/AP

Zamrzlé Michiganské jezero

Podle předpovědí počasí hrozí nejnižší teploty od úterý do čtvrtka, přičemž v oblasti Velkých jezer se rtuť teploměru může přiblížit k minus padesáti stupňům. Národní povětrnostní služba (NWS) upozornila, že v takové zimě hrozí člověku během pouhých deseti minut omrzliny. „Jedná se o počasí ohrožující lidské zdraví a musíme k němu tak přistupovat,“ prohlásil v úterý starosta Chicaga Rahm Emanuel.

Za mráz může teplo

Mrazivé podmínky jsou důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známé jako polární vortex (vír). Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno a nyní se posouvá na jih nad severoamerickou pevninu.

Meteorologická společnost Atmospheric Environmental Research z Bostonu tuto skutečnost připisuje náhlému oteplení nad severním pólem, které minulý měsíc způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka. Právě teplý vzduch polární vír rozštěpil a způsobil jeho posun na jih. Řečeno ve zkratce: za mráz tak paradoxně může teplo.

Americký prezident Donald Trump však zřejmě stále není s to tento mechanismus pochopit, v úterý totiž na Twitteru napsal: „Co je sakra s tebou, globální oteplování? Prosím, vrať se rychle, potřebujeme tě!“ Podobné tweety psal i při loňských mrazivých epizodách, které postihly USA.

Na jeho slova zareagovali pracovníci vládního Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), kteří na Twitteru napsali: „Zimní bouře nejsou důkazem, že se globální oteplování neděje.“ K tomu připojili názornou ilustraci, která polopaticky vysvětluje, jak k tomuto jevu dochází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám