Hlavní obsah

Miliónům Američanů teče z kohoutku voda se zbytky léků

Účinné látky z desítek různých léků se objevují v pitné vodě v USA. Podle pětiměsíčního výzkumu agentury AP nejméně 41 miliónů Američanů pije vodu, v níž se objevují stopy antibiotik, antidepresiv, léků proti revmatu i pohlavních hormonů. Přestože jde o stopová množství, lékaři před nimi varují.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lékaři se obávají důsledků, které bude mít dlouhodobé užívání stopových množství léků. Nejde jen o známý ibuprofen, ale také o různá antibiotika, u nichž hrozí, že ztratí účinnost. Už nyní se objevují kmeny tuberkulózy odolné proti antibiotikům.

I malé hodnoty léčiv navíc mohou působit na embrya, na buňky ledvin, jejichž růst se zpomaluje, i na krev. Krvinky na ně mnohdy reagují jako na infekci.

V pitné vodě jsou léky proti většině nemocí

Stopy léků nebyly objeveny jen ve vodovodních sítích padesáti největších měst USA, jako je Los Angeles nebo New York a Chicago, ale úplně ve všech 50 státech unie a v některých případech i v malých lokálních vodárnách.

Ve vodovodní síti ve Filadelfii byly nalezeny ve vodě stopy 56 léků včetně medikamentů na snížení hladiny cholesterolu, léků proti bolesti, proti astmatu, epilepsii, na srdce a duševní nemoci. V místních řekách bylo dokonce zjištěno 63 druhů léků.

V New Yorku byla zjištěna přítomnost léků proti infekci včetně antibiotik, léků na srdce, hormon estrogen a uklidňující léky i léky na zlepšení nálady.

Léky proti úzkosti a epilepsii byl zjištěny v pitné vodě v síti, která zásobuje 18,5 miliónů obyvatel jižní Kalifornie.

Pohlavní hormony byly zjištěny v pitné vodě v San Francisku.

Pitná voda se na přítomnost léků většinou netestuje

Pro množství léků v pitné vodě nejsou v USA stanoveny žádné normy. Jen 28 z 62 největších vodárenských společností testuje jejich přítomnost, většinou však jen na jedno nebo dvě léčiva.

Ani filtrační systémy prodávané pro domácnosti účinné látky z léčiv nezadrží a nemusí pomoci ani nákup balené vody. Ta kolikrát také pochází z povrchových zdrojů a není na přítomnost účinných látek testována.

Spotřeba léků roste

Problémem je růst spotřeby léků, za posledních pět let vzrostl počet předepsaných léků v USA o dvanáct procent. Ne všechny látky tělo stráví, řada z nich je vyloučena a dostane se do odpadních vod. Čističky však nejsou zaměřeny na jejich likvidaci, takže se chemikálie dostanou do řek.

Léky snižujících hladinu cholesterolu, léky na uklidnění a léky proti epilepsii přitom nezachytí ani moderní filtrační stanice, v nichž se čistí pitná voda. K nárůstu množství léků v pitné vodě přispívají i veterinární léčiva, v nichž se často užívají stejné účinné látky jako v lécích pro lidi.

Situace se však netýká jen Spojených tátů. Stopy více než sta přípravků byly zjištěny v povrchových vodách na celém světě, od Asie přes Austrálii až po Evropu. Přítomny jsou i ve švýcarských jezerech nebo v Severním moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám