Hlavní obsah

Milenka bývalého šéfa CIA možná prozradila citlivé informace o Benghází

– New York

Paula Broadwellová, milenka bývalého šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davida Petraeuse, možná vyzradila citlivé informace o zářijovém teroristickém útoku na americký konzulát v libyjském Benghází. Spekulují o tom některá média ve Spojených státech a odkazují přitom na její říjnové vystoupení, kde o incidentu mluvila.

Foto: Profimedia.cz

Paula Broadwellová

Článek

"Nevím, jestli jste o tom slyšeli, ale v tamní budově CIA byli vězněni dva členové libyjských milic. Má se za to, že útok na konzulát byl pokusem získat tyto vězně zpátky. Tato teorie se stále prověřuje," řekla na Denverské univerzitě na setkání jejích absolventů, mezi které patří.

Takové informace nikdo před ní nezveřejnil a Broadwellová je mohla získat díky svému přístupu k šéfovi CIA. Je ale možné, že Petraeusova milenka při vystoupení v Denveru jenom popletla informace, které týž den vysílala televizní stanice Fox News, podle nich tři z útočníků byli krátce zadržováni v budově CIA.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Generál David Petraeus v Islámábádu

Tajná služba již kategoricky odmítnula, že by někoho v Libyi věznila. Upozornila, že k tomu nemá pravomoc od roku 2009. Tehdy jí to krátce po svém nástupu do funkce zakázal prezident Barack Obama.

Broadwellová ve vystoupení na Denverské univerzitě také v jednu chvíli mluvila jakoby za nepřítomného Petraeuse. "Pro generála Davida Petraeuse je v jeho nové pozici problém, že nesmí mluvit s tiskem. O (Benghází) má přitom všechny informace, psal si se šéfem CIA v Libyi. Během 24 hodin věděli, co se tam stalo," uvedla.

Kongresmani chtějí generála vyslechnout

Petraeus měl tento týden vystoupit v Kongresu na jednání k útoku v Benghází, u nějž republikáni obviňují administrativu prezidenta Baracka Obamy ze zatajování informací. Po rezignaci kvůli milostné aféře bylo oznámeno, že bývalý šéf tajné služby již v Kongresu nevystoupí. Zákonodárci si jej ale přesto chtějí nechat předvolat.

Při útoku v Benghází zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance Christophera Stevense. Republikáni obviňují Obamovu vládu, že v Libyi zanedbala bezpečnost a že následně o útoku poskytovala zavádějící informace. Americká administrativa ale taková obvinění odmítá.

Petraeusova aféra nicméně pro republikány představuje další záminky pro útoky na Obamu a jeho vládu. Objevily se už přitom názory, že Bílý dům věc tutlal a nechal ji zveřejnit až po volbách. Broadwellová se zatím ke svému vztahu s bývalým šéfem CIA nevyjádřila.

Reklama

Související články

Šéf CIA Petraeus rezignoval kvůli nevěře

Šéf americké tajné služby CIA David Petraeus rezignoval kvůli mimomanželskému vztahu. Petraeus požádal ve čtvrtek dopisem o uvolnění ze služby prezidenta...

Výběr článků

Načítám