Hlavní obsah

Letištní dispečeři v USA příliš často usínají ve službě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéf dohledu nad americkým leteckým provozem přišel o místo poté, co na několika letištích usnuli při noční službě dispečeři a letadla zde musela přistát bez kontaktu s kontrolní věží. Americký Úřad pro dozor nad civilním letectvím (FAA) podle agentury AP rovněž připravuje systémové změny, které by měly podobným selháním do budoucna zamezit.

Foto: Thomas Peter , Reuters

V USA musela v poslední době často letadla přistávat bez kontaktu s kontrolní věží.

Článek

Koncem března přistála na Reaganově letišti v hlavním městě Washingtonu dvě letadla bez komunikace s věží. Dispečer totiž usnul a vzdušný prostor letiště vzdáleného jen šest kilometrů od Bílého domu tak byl dlouhou dobu bez dozoru.

V následujících týdnech se podobné případy opakovaly na letištích v Lubbocku v Texasu, v Knoxville v Tennessee a v Seattlu ve státu Washington. Zatím poslední případ se stal tento týden v Renu v Nevadě, kde se pilotovi letadla, jež převáželo pacienta v kritickém stavu, nepodařilo vzbudit dispečera na věži ani opakovaným voláním.

"Za posledních několik týdnů jsme byli svědky několika případů, kdy neprofesionální chování několika jednotlivců vyvolalo u veřejnosti oprávněné pochyby, zda dokážeme zajistit bezpečnost cestujících," prohlásil šéf FAA Randy Babbit.

FAA po posledních událostech nařídila, že na několika desítkách velkých letišť budou muset v noci sloužit dva dispečeři. Zároveň se chystá prověřit celý systém letové bezpečnosti a případně připravit jeho reformu.

Reklama

Výběr článků

Načítám