Hlavní obsah

V Kalifornii vyhlásili výjimečný stav, oheň z domovů vyhnal 157 tisíc lidí

– Los Angeles • Aktualizováno

Kvůli požáru lesa Wolsley, který dosud sežehl 20 domů, byla v pátek nařízená povinná evakuace přímořského města Malibu západně od Los Angeles, kde žije asi 13 000 lidí. Oheň v pátek ráno překročil pobřežní výpadovku 101 a rozšířil se do hor Santa Moniky. Kvůli třem požárům opustilo své domovy už 157 000 obyvatel, uvedl úřad guvernéra. Obětí na životech je zatím pět.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Požár v okrese Ventura sestupují po svahu hor Santa Monika k Malibu

Článek

Šéf úřadu guvernéra pro krizové situace Mark Ghilarducci uvedl, že rozsah škod je podle něj neuvěřitelný a oheň si vyžádal neupřesněný počet mrtvých a zraněných. Později bylo uvedeno, že obětí je nejméně pět. Těla byla nalezena ve shořelých autech.

Kancelář guvernéra vyhlásila v pátek výjimečný stav v okresech Ventura Los Angeles a požádala o pomoc federální vládu. Udělala to několik hodin po nařízené evakuaci jižní části Malibu.

„Bezprostřední hrozba!” napsali na Twitteru hasiči z okresu Los Angeles, pod které Malibu spadá. Podle hasičů požár směřuje od hor Santy Monica k oceánu.

Evakuovat se mají všichni obyvatelé jižně od výpadovky 101.

Požár v okrese Ventura u Newbury Park postupuje po svahu hor dolů k pobřeží.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Požár lesa v okrese Ventura

Luxusní Malibu se táhne podél 35 kilometrů dlouhého pobřeží Tichého oceánu, kde se nachází řada pláží.

V některých částech Los Angeles je doporučena evakuace kvůli požáru lese Wolsley, který ohrožuje Malibu , ale není povinná. I tak ale  kvůli požárům odjelo 75 000 lidí, uvedla televize FoxNews.

Úřad guvernéra uvedl, že celkem opustilo kvůli třem požárům své domovy 157 000 lidí. Nejhorší je požár v severní Kalifornii u Chica. Okres Butte muselo opustit 40 000 lidí, poničena byla část 26tisícového města Paradiso ležího asi 130 km severně od Sacramenta.

Hasičí v Los Angeles se potýkají ještě s dalšími požáry. Hoří za zoo u Griffithova parku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám