Hlavní obsah

Kvůli nákaze listeriózou v Kanadě zemřelo až 12 lidí

TORONTO

Až 12 lidských životů si v Kanadě vyžádala nákaza z masa kontaminovaného bakteriemi listeriózy. V šesti případech již testy infekci listeriózy potvrdily, šest dalších případů se ještě zkoumá, informovala v úterý agentura DPA.

Článek

Podle kanadského ministra zdravotnictví Gerryho Ritze onemocnělo celkem celkem 26 lidí a s dalšími novými nemocnými je podle něho třeba počítat, náznaky jsou u téměř tří desítek lidí.

Kontaminované maso pocházelo z torontského závodu koncernu Maple Leaf, který je největším zpracovatelem masa v Kanadě. Firma v pondělí stáhla značné množství svých výrobků, závod byl dočasně uzavřen.

Podle informací ministerstva budou nyní vyšetřovány všechny případy, které by mohly s infekcí listeriózy souviset.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Listeria monocytegenes může ohrozit lidi s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a osoby vyššího věku. U zdravých osob se onemocnění projevuje mírným horečnatým stavem. Nosičem bakterie je zhruba 20 procent lidí, většina z nich ale neonemocní. S epidemií listeriózy se potýkaly například i Francie, Itálie či USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám