Hlavní obsah

Kanadu zaplavily potraviny s bakteriemi listeriózy

Kanadský potravinářský koncern Maple Leaf Foods stahuje z trhu značné množství potravin. Genetické testy o víkendu určily, že z torontského závodu Maple Leaf pocházelo maso kontaminované bakteriemi listeriózy. Kvůli otravě zemřeli nejméně čtyři lidé. Společnost oznámila, že přímé náklady na akci dosáhnou kolem 20 miliónů kanadských dolarů (přes 315 miliónů Kč).

Článek

Maple Leaf je největší zpracovatel masa v Kanadě. V době, kdy se koncern považoval za pravděpodobný zdroj otrav, stáhl z prodeje 20 produktů, které v červnu vyrobil. O víkendu společnost rozšířila seznam tohoto zboží na 220 položek. Jde o jednu z největších akcí v Kanadě, kdy se z trhu stahovaly potraviny.

Zatím se potvrdilo 21 případů listeriózy ve čtyřech kanadských provinciích. Stejný kmen bakterie byl zjištěn u čtyř lidí, kteří zemřeli. Podle zdravotníků je podezření na listeriózu u dalších 30 osob, ale žádný další závod koncernu se neprošetřuje.

Maple Leaf závod v Torontu uzavřela a asanuje ho. Jde o jeden z 23 závodů, které koncern provozuje. Odhadované náklady zahrnují výdaje na stažení potravin prodeje a na asanaci výrobních linek. Náklady podnik zahrne do výsledků za třetí čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

V Česku zemřelo na listeriózu před dvěma lety 14 lidí

Listeria monocytegenes může ohrozit lidi s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a osoby vyššího věku. U zdravých osob se onemocnění projevuje mírným horečnatým stavem. Nosičem bakterie je zhruba 20 procent lidí, většina z nich ale neonemocní. S epidemií listeriózy se potýkaly například i Francie, Itálie či USA.

V Česku se listerióza rozšířila v roce 2006, nakazily se desítky lidí a 14 jich zemřelo. Podle hygieniků se počet případů nakažených bakterií pohybuje obvykle kolem deseti až dvaceti ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám