Hlavní obsah

Kubánci měli při vašem projevu náběh na infarkt, napsal Fidel Castro Obamovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro, který je bratrem současného prezidenta Raúla, se vůbec poprvé vyjádřil k historické návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. V otevřeném dopise o 1500 slovech šéfovi Bílého domu vzkázal, že „jeho země nepotřebuje žádné dárky z impéria“.

Foto: ČTK/AP

Fidel Castro na snímku z února letošního roku.

Článek

Obama navštívil Kubu jako první úřadující americký prezident po 88 letech a v projevu, který živě přenášela státní televize, prohlásil, že se „těší, jak obě země navážou přátelské, sousedské a rodinné vztahy“. [celá zpráva]

Castro to ale označil projev prezidenta Spojených států za „mazání medu kolem úst, z něhož měli Kubánci náběh na infarkt“.

Kubánský revolucionář Obamovi v otevřeném dopise dále připomněl ekonomickou blokádu ostrovní země, která trvá už téměř šedesát let, stejně jako Invazi v zátoce Sviní v roce 1961. Při ní se kubánští exulanti organizovaní CIA vylodili na Kubě a měli vyvolat lidový odpor proti Castrovi. Jejich pokus ale skončil fiaskem.

Obama se během návštěvy Kuby minulý týden s Fidelem Castrem nesetkal a za celou dobu jej ani jedenou nezmínil; S úřadujícím prezidentem Raúlem se nicméně setkal a jednání obou státníků probíhalo v přátelském duchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tiskovou konferenci Obamy a Castra zakončilo rozpačité gestoVideo: Reuters

Vaší pomoc nepotřebujeme

Americká administrativa hovoří o výrazných ekonomických přínosech obnovení obchodního styku obou zemí, Fidel Castro to však ve zmiňovaném dopise odmítá.

„Ne, děkujeme. Jsme schopni vyprodukovat dostatek potravin a materiálních statků na základě práce a důmyslnosti našich lidí,“ napsal Castro.

Britský deník The Guardian nicméně v této souvislosti zmiňuje fakt, že izolované kubánské hospodářství doplácí na silnou závislost na dovozu, odliv mozků i nedostatek tvrdé zahraniční měny.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezidenti USA a Kuby Barack Obama (vlevo) a Raúl Castro

Obama završil třídenní návštěvu minulý týden v úterý. Cílem cesty bylo prohloubit sbližování ještě nedávno znepřátelených států, jehož začátek spolu s Castrem oznámil předloni.

Související témata

Foto: The White House/Pete Souza/Handout via Reuters , Reuters

Prezident Obama podepisuje dopis na Kubu.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Od té doby obě země obnovily diplomatické styky, letecké a poštovní spojení a USA povolily dovoz některého zboží a podnikání amerických firem v některých odvětvích, připomíná ČTK.

Reklama

Související články

Obama se nesejde s Fidelem Castrem

Bílý dům vylučuje, že by se prezident USA Barack Obama při své nadcházející cestě na Kubu setkal s jejím bývalým vůdcem Fidelem Castrem. Agentuře Reuters to ve...

Výběr článků

Načítám