Hlavní obsah

Kozy pomohly zachránit Reaganovu knihovnu před požárem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Prezidentskou knihovnu Ronalda Reagana v Kalifornii pomohlo před ničivým požárem zachránit vyhladovělé stádo 500 koz, uvedla stanice BBC. Kozy spásly snadno hořlavé křoviny v okolí knihovny, čímž zbavily oheň potravy, zpomalily šíření plamenů a poskytly hasičům dodatečný čas ke zvládnutí požáru. Pomohly tak zachránit i exponáty, jako je někdejší prezidentské letadlo Air Force One či kousek Berlínské zdi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči bojují s požáry u Reaganovy knihovny v KaliforniiVideo: AP

 
Článek

Reaganova knihovna v Simi Valley, ležícím asi 60 km jihovýchodně od centra Los Angeles, se ocitla v ohrožení kvůli požáru, který vypukl v úterý před úsvitem mezi městy Simi Valley a Moorpark na jihu Kalifornie a rychle se rozšířil na stovky hektarů. Úřady nařídily povinnou evakuaci místních obyvatel. V ohrožení se podle hasičů ocitlo 6500 domů. Plameny se přiblížily až ke kopci, na kterém se nachází Reaganova prezidentská knihovna. V jednu chvíli byly dokonce ve vzdálenosti necelých třiceti metrů. Sama knihovna ale nedoznala škody.

„Jeden z hasičů říkal, že věří, že přestávka v šíření v plamenů jim usnadnila práci,” řekla mluvčí knihovny Melissa Gillerová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v KaliforniiVideo: Reuters

Stádo koz si podle BBC v květnu najala sama knihovna jako preventivní opatření od místní společnosti 805 Goats k vyčištění pozemku o rozloze 13 akrů. Za spasení jednoho akru si firma účtuje tisíc dolarů (asi 23 000 Kč). Majitel firmy Scott Morris až do loňského listopadu, kdy podnik založil, neměl s kozami nic společného. Nyní počítá, že bude muset své stádo zvětšit na dvojnásobek, aby vyhověl rostoucí poptávce.

Požáry v Kalifornii vyhnaly z domova Schwarzeneggera i další slavné

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám