Hlavní obsah

Kongresman přes své podivné názory na znásilnění z boje o Senát neodstoupí

Americký republikánský kandidát Todd Akin zůstává v souboji o křeslo do Senátu za stát Missouri. Informovala o tom ve středu agentura Reuters poté, co o půlnoci SELČ skončila lhůta, do níž se měl Akin podřídit tlaku vlastní strany na odstoupení z voleb.

Foto: Profimedia.cz

Republikánský kongresman Todd Akin

Článek

Nevoli stranických kolegů Akin vyvolal necitlivými poznámkami o potratech a znásilnění, a republikáni se obávají, že skandál poškodí v listopadových volbách nejen Akinovu kampaň, ale celou stranu.

Akin vyvolal v USA pobouření výrokem, že ženská těla jsou přirozenou cestou schopna zabránit těhotenství v případech "skutečného znásilnění". [celá zpráva]

Republikáni Akinův výrok okamžitě kritizovali. Označili ho za urážlivý a neomluvitelný, a uchazeče o senátorské křeslo vyzvali, ať svou kandidaturu stáhne. [celá zpráva]

Vedení republikánské strany také zastavilo finanční podporu pro Akina v souboji, od kterého si strana dříve slibovala převzetí senátorského křesla od konkurenčních demokratů. Jako protikandidátka se Akinovi ve volbách do Senátu 6. listopadu postaví demokratka Claire McCaskillová.

Mezi těmi, kdo naléhavě Akina vyzývali k odstoupení, byl i republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney či vlivný republikánský senátor Mitch McConnell.

"Nominovali mě dobří lidé"

Akin nicméně i přes tlak vlastní strany hodlá v zápasu o místo v Senátu za stát Missouri setrvat. "Dobří lidé v Missouri mě nominovali a já nejsem někdo, kdo by se vzdával," prohlásil s tím, že zastupuje konzervativní hnutí, jež je třeba, aby bylo slyšet.

Aby za něj mohl být vybrán jiný kandidát do voleb, býval by Akin musel odstoupit do úterní půlnoci SELČ.

Pětašedesátiletý politik se za svůj kontroverzní výrok v pondělí omluvil a v úterý tak prostřednictvím videa zveřejněného na internetu učinil znovu. "Znásilnění je zlý čin. Použil jsem špatná slova špatným způsobem a za to se omlouvám. Fakt je, že znásilnění může vést k otěhotnění. Pravdou je, že znásilnění má mnoho obětí. Chyba, kterou jsem udělal, byla ve slovech, jež jsem použil, ne v mém srdci. Žádám vás o odpuštění."

"Slyšel jsem to od doktorů"

Akin dlouhodobě bojuje proti potratům a v neděli večer v televizním rozhovoru vysvětloval, že odmítá ukončení těhotenství i v případě, kdy žena otěhotněla při znásilnění. "Zdá se mi, podle toho, co jsem slyšel od doktorů, že je to opravdu vzácné. Pokud jde o skutečné znásilnění, má ženské tělo způsoby, jak se pokusit celou věc zastavit," řekl.

Výrok okamžitě vyvolal kritiku, a to od obou hlavních politických táborů v USA. Republikánští i demokratičtí představitelé uváděli, že Akin vystupuje necitlivě vůči obětem znásilnění a v podstatě uráží ženy, které při sexuálním útoku otěhotněly.

Romney, který také ve většině případů odmítá interrupce, se nechal slyšet, že v případě volebního vítězství nad současným prezidentem USA Barackem Obamou nebude jeho administrativa zakazovat potraty znásilněným ženám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám