Hlavní obsah

Kongres USA udělil dalajlámovi medaili za boj za svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Kongres USA udělil tibetskému duchovnímu vůdci dalajlámovi za boj za svobodu a demokracii své nejvyšší občanské ocenění, Zlatou medaili. Ceremonie se zúčastnil i prezident USA George W. Bush, který se jako první úřadující hlava státu USA ukázala s dalajlámou na veřejnosti. Proti ocenění ostře protestovala Čína, která pohrozila zhoršením vztahů.

Článek

"Američané se nemohou dívat na situaci nábožensky utlačovaných, nemohou zavřít oči a otočit se zády," řekl Bush. Dalajlámu nazval "univerzálním symbolem míru a tolerance, pastýřem věřících a ochráncem plamene svého lidu," pak mu předal ocenění.

Dalajláma se po udělení medaile široce usmál, vzal ji z pouzdra a ukázal americkým činitelům, kteří s ním stáli na pódiu. Poté se omluvil za svoji slabou angličtinu, kterou se prý snaží zdokonalit již od konce 40. let minulého století.

"Osobně mě velmi dojalo, že tak velké ocenění se dostalo právě mě, budhistickému mnichovi narozenému v chudé rodině," poznamenal.

Bush ještě před cerimonií vyzval Čínu, aby s dalajlámou jednala. "Soustavně říkám Číňanům, že náboženská svoboda je v zájmu jejich země. Také jim říkám, že je v jejich zájmu se setkat s dalajlámou," řekl Bush. Kdyby s ním zasedli k jednání, viděli by, že to je muž míru a usmíření, dodal.

Čína pohrozila zhoršením vztahů

"Čína je kvůli tomu velice rozmrzelá a rozhodně to odmítá," řekl ve středu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liu Jian-Čao.

Čína dalajlámu, který dostal v roce 1989 Nobelovu cenu za mír, označuje za separatistu a zrádce. Duchovní vůdce musel po čínské invazi do Tibetu v roce 1951 uprchnout ze země o osm let později při protičínském povstání.

Zlatá medaile je nejvyšším oceněním amerického Kongresu. První ji dostal prezident George Washington v roce 1776. V moderní době jí byly oceněny tak rozdílné osobnosti jako Winston Churchill, Frank Sinatra, Tony Blair, Walt Disney či Matka Tereza.

Reklama

Výběr článků

Načítám