Hlavní obsah

KLDR zrušila schůzku s Pompeem, setkání Trumpa s Kimem platí

Severní Korea zrušila čtvrteční schůzku zástupce KLDR s americkým ministrem zahraničí Mikeem Pompeem. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na vyslankyni USA při Organizaci spojených národů Nikki Haleyovou. Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které se má konat po přelomu roku, ale platí, dodala.

Foto: Matthew Lee, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo (vlevo) se měl sejít se severokorejským emisarem Kim Jong-čcholem.

Článek

Pompeo se měl v New Yorku ve čtvrtek sejít s vysokým představitelem severokorejské komunistické strany a bývalým šéfem tajné služby KLDR Kim Jong-čcholem. Vedle denuklearizace Korejského poloostrova měli probrat i plánované setkání Trumpa s Kimem.

„Nemyslím, že jde o něco vážného,“ řekla Haleyová. „Mluvila jsem s administrativou a v podstatě to (Severokorejci) zrušili, protože nebyli připravení,“ vysvětlila. Diplomatka s novináři hovořila před jednáním Rady bezpečnosti OSN, která se sešla na podnět Ruska, aby jednala o výjimkách ze sankcí uvalených na KLDR.

„Myslím, že se do toho (Rusové) chtějí pustit a mluvit o zrušení sankcí, protože už beztak podvádějí,“ řekla americká diplomatka. Obvinila dále Rusko, že do Severní Koreje posílá dělníky a dodává Pchjongjangu sankcím OSN navzdory rafinovanou ropu.

„(Rusové) chtějí zrušit bankovní sankce, což je přesně jedna z věcí, které nedodržují patřičně,“ konstatovala Haleyová po schůzce RB OSN. „Takže teď víme, jaká je jejich agenda. Víme přesně, proč to chtějí udělat. Nedovolíme, aby se to stalo,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám