Hlavní obsah

Každý čtvrtý Američan netuší, že Země obíhá kolem Slunce

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle studie Národní nadace pro vědu čtvrtina Američanů patrně nikdy neslyšela o Mikuláši Koperníkovi a jeho tvrzení, že Země rotuje kolem Slunce. Byť jde o „novinku” starou několik století.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční soustava

Článek

V rámci průzkumu uveřejněného na výroční schůzi Americké asociace pro pokrok ve vědě bylo osloveno 2200 osob. Měly zodpovědět devět otázek z oboru fyziky a biologie. Tazatelé touto metodou získali v průměru 5,8 správných odpovědí na osobu. Speciálně na otázku „Obíhá Země kolem Slunce, nebo Slunce kolem Země?“ odpovědělo špatně 26 procent respondentů.

Foto: Profimedia.cz

Donedávna platný model Sluneční soustavy ještě s Plutem.

Méně než polovina lidí (48 %) měla ponětí o tom, že se člověk vyvinul z jiného živočišného druhu a pouze 39 procent bylo schopných správně uvést, že „vesmír započal velkým třeskem“.

Astrologie je v Americe na vzestupu

Na dokreslení úrovně vzdělanosti Američanů je možné ještě přidat, že 42 procent respondentů v průzkumu usoudilo, že astrologie (jinak též hvězdoprava, čili obor zabývající se zkoumáním předpokládaných souvislostí mezi děním na obloze a reálnými událostmi na Zemi) je buď „velice vědeckým oborem“, nebo alespoň „svým způsobem vědecká“.

V této souvislosti američtí milovníci vědy jsou obzvláště zneklidněni, protože se zdá, že stále více Američanů věří spíše v astrologii než vědě. Ještě v roce 2004 považovalo 66 procent obyvatel Spojených států astrologii za nesmysl. „Již významně méně Američanů odmítalo astrologii v roce 2012 než v předchozích letech,“ píše se v kapitole Ukazatelé vědy a strojírenství zprávy vydané na základě výzkumu.

Foto: Profimedia.cz

Zdá se, že obliba astrologie oproti exaktním vědám je v Americe na vzestupu.

John Besley z Michiganské státní univerzity a hlavní autor kapitoly věnované vztahu veřejnosti k vědě upozornil, že je třeba počkat, než se ukáže, zda zjištěné výsledky „skutečně představují změnu“. Teprve pak lze začít s posuzováním jejich skutečného významu. Nicméně, i on podle britského deníku The Telegraph přiznává, že ho zjištěná data poněkud zaskočila.

Objevy na poli medicíny zajímají 90 procent Američanů

O něco optimističtěji vyznívá zjištění, že každý třetí z dotázaných si myslí, že by Spojené státy měly investovat do vědy více peněz. A zrovna tak 90 procent lidí se domnívá, že přínosy vědy převažují nad eventuálními riziky. Totéž množství obyvatel vyjádřilo upřímný zájem o výsledky objevů na poli medicíny.

Celkem předvídatelně dopadly odpovědi na otázku určení nejčastějšího zdroje informací z oblasti vědy. Zatímco televize a tiskoviny začínají ztrácet na významu, čím dál častěji lidé čerpají své znalosti z internetu.

Anketa

Co si myslíte o výsledcích výzkumu?
Nepřekvapilo mě to.
88,1 %
Nevím, asi bude opravdu potřeba ještě počkat a pak soudit.
1,7 %
Něčemu takovému odmítám věřit.
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9257 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám