Hlavní obsah

Kapitol chrání stovky spících vojáků

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda posílila zabezpečení budovy Kongresu, do kterého minulý týden vtrhl dav příznivců Donalda Trumpa. Obává se totiž dalšího násilí, zejména při hlasování o ústavní žalobě na prezidenta a také inauguraci jeho nástupce 20. ledna. Kapitol tak nyní chrání armáda. Vojáci, kteří zrovna nemají směnu, spí na chodbách.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Spící vojáci v Kapitolu

Článek

„Právě jsem vešel do Kapitolu a vidím tu doslova stovky spících vojáků v návštěvnickém centru – ulice v okolí jsou povětšinou zablokované,” informoval na Twitteru zpravodaj NBC Nathaniel Reed.

Obratem se o momentku podělili i další novináři, například reportérka CNN Daniella Diazová. Někteří vojáci v náručí svírají zbraně, zatímco vedle nich leží pečlivě poskládaná výstroj.

Fotografie obletěly internet. Mnozí komentující jsou z nich šokovaní.

„Zvedá se mi žaludek z toho, že moji bratři a sestry musí spát v Kapitolu kvůli nepřátelskému a zvrácenému veliteli ozbrojených sil a jeho teroristickým posluhovačům,” okomentoval obrázky uživatel označující se jako bývalý gardista.

„To je zřejmě poprvé od občanské války, kdy v Kapitolu spí vojáci,” napsal expert na volební právo, republikán Brian Schoeneman.

Impeachment, inaugurace

„Posily dorazily do Kapitolu kvůli dnešnímu hlasování o impeachmentu a kvůli inauguraci příští týden. Zatím je tu klid,” napsal redaktor serveru The Hill.

Sněmovna reprezentantů ve středu hlasuje o ústavní žalobě na prezidenta Trumpa, kterého viní z podněcování k násilí. Pokud žaloba projde, bude ještě muset poputovat do Senátu, který v otázce takzvaného impeachmentu plní roli soudce.

Ohrozil bezpečnost USA. Demokraté Trumpa v ústavní žalobě viní z podněcování k násilnému povstání

Amerika

Ten zřejmě nestihne žalobu projednat ještě před koncem Trumpova období, to ale nevadí. Může se jí zabývat i po jeho odchodu z funkce a zakázat mu například v budoucnu kandidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám