Hlavní obsah

Kanada označila neofašistickou skupinu Proud Boys za teroristy

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanada formálně označila ultrapravicovou organizaci Proud Boys (Hrdí hoši) za teroristický subjekt. Informoval o tom tamní Úřad pro veřejnou bezpečnost. Členové skupiny v minulosti často vystupovali na podporu tehdejšího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa.

Foto: Profimedia.cz

Členové extremistické skupiny Proud Boys

Článek

„Skupina a její členové otevřeně podporovali, plánovali a provedli násilné činy proti těm, které považovali za oponenty své ideologie a politických názorů,” uvedl v prohlášení kanadský úřad pro veřejnou bepečnost.

Podle kanadských zákonů může být majetek spojený s teroristickým subjektem zabavený vládou a finančním institucemi.

Úřad skupinu na oficiálních stránkách popisuje jako „neofašistickou organizaci, která se dopouští politického násilí” a hájí „misogynní, islamofobní, antisemitskou, antimigrační a rasistickou ideologii”.

Zůstaňte připraveni, říkal Trump

Do širšího povědomí americké veřejnosti se skupina dostala v zářijové debatě dvou hlavních kandidátů na prezidenta USA. Moderátor Chris Wallace Trumpa vyzval, aby odsoudil bílý nacionalismus a militantní hnutí.

„Jak jim chcete říkat? Dejte mi jméno,” nechápal Trump. „Proud Boys!” reagoval jeho soupeř Joe Biden.

„Proud Boys, zůstaňte v pozadí a zůstaňte připraveni,” (angl. Stand back and stand by) řekl Trump do televizní kamery. Trumpova neochota skupinu veřejně odsoudit tehdy většinu politické garnitury a komentátorů zarazila.

V souvislosti s útokem na Kapitol se vyšetřuje 25 případů terorismu

Amerika

Někteří příznivci tohoto radikálního hnutí byli poté zatčeni v souvislosti s událostmi 6. ledna, kdy rozzuřený dav Trumpových podporovatelů zaútočil na budovu washingtonského Kapitolu, kde zrovna členové Kongresu formálně potvrzovali Bidenovo volební vítězství.

Aktivita Proud Boys byla policií zaznamenána především na území USA a Kanady. Americký federální úřad pro vyšetřování (FBI) je zatím za teroristy neoznačil, před třemi lety některé členy označil jako „extremisty s vazbou na bílý nacionalismus”.

Reklama

Výběr článků

Načítám