Hlavní obsah

Kamery zachytily hladké přistání rakety Falcon 9. Vypadalo jako start pozpátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral
Aktualizováno

Raketa Falcon 9 si napravila svou reputaci. Nejenže úspěšně odstartovala a vynesla kosmickou loď Dragon, která se spojila s orbitální stanicí ISS, ale její první stupeň se v neděli opět dokázal úspěšně vrátit. Právě návrat prvního stupně má snížit náklady na start. Během letošního roku by měly tento manévr zopakovat další zhruba dvě desítky raket, polovina letů však zatím není specifikována.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První stupeň nosné rakety přistál ve stanové zóněVideo: Reuters

 
Článek

Falcon 9 už v minulosti dokázal přistát na plošině v moři i na pevnině. Poprvé se takto dokázal vrátit a vertikálně přistát na pevnině 21. prosince 2015, první pokusy s návratem prvního stupně byly v roce 2013 neúspěšné. Třikrát se podařil návrat na loď na moři. Nedělní návrat byl již osmý. První stupeň rakety hladce dosedl v Kennedyho vesmírném středisku na floridském Mysu Canaveral.

Majitel společnosti Elon Musk umístil snímek z přistání na internet a doplnil ho poznámkou „Baby came back“ (děťátko se vrátilo).

Firmě se už podařilo zvládnout technologii návratu prvního stupně, zatím ale žádný z navrátivších se prvních stupňů nebyl opakovaně využit. K tomu by mělo dojít letos na jaře. Sobotní start nosiče byl odložen, ale v neděli Falcon 9 vzlétl podle plánu a podesáté vynesl do vesmíru nákladní loď Dragon s více než dvěma tunami zásob. První stupeň se pak vrátil na zemi.

Raketa tentokrát startovala ze startovací rampy LC-39A, odkud před 48 lety vynesl Saturn V kosmickou lodí Apollo 11 s Neilem Amstrongem, který se stal prvním člověkem, jenž stanul na měsíci. Obvyklou rampu SLC-40 nebylo možné využít, protože se ji ještě od loňské exploze rakety nepodařilo opravit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Raketa Falcon 9 před startem

Lety společnosti Space X byly od září pozastaveny, když 1. září 2016 před startem na rampě explodovala raketa Falcon 9 při plnění nádrží tekutým kyslíkem. [celá zpráva]

Nosné rakety, které se dokáží vrátit na Zemi, a mohou tak být znovu použity, významně zlevní cesty do vesmíru a posunou tak kosmonautiku přes další milník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám