Hlavní obsah

Kalifornský poslanec podal žádost o spuštění impeachmentu prezidenta Trumpa

Washington

Kalifornský poslanec Brad Sherman ve středu v Kongresu podal žádost o spuštění procesu impeachmentu, tedy ústavní žaloby, která by měla prezidenta Donalda Trumpa zbavit úřadu. Šéfa Bílého domu obviňuje z maření výkonu spravedlnosti, jehož se měl dopustit blokováním vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Sám poslanec nicméně připustil, že se podáním návrhu vydal na „velmi dlouhou trať”.

O impeachmentu se v Demokratické straně a liberálních amerických médiích hovoří už několik měsíců, proces ale v současné době podle expertů nemá šanci na úspěch.

Ústavní žaloba není procedura právní, ale politická, protože o odvolání hlavy státu nerozhoduje soud, ale Kongres. V obou jeho komorách mají Trumpovi republikáni většinu.

Bude-li to pokračovat, připojí se i republikáni

„Bude-li ale (Trumpova) zdivočelá neschopnost pokračovat, pak se nakonec - za mnoho a mnoho měsíců - k procesu impeachmentu připojí i republikáni,” doufá podle agentury AP Sherman.

Jeho návrh podpořil texaský poslanec Al Green, ale vedení demokratů se od něj distancovalo. Návrh na impeachment podle nich jen povzbudí Trumpovy stoupence k obraně prezidenta.

Trumpa tvrdě kritizoval i demokratický poslanec ze státu Maine Scott Hamann. Na sociální síti napsal, že Trump je „prezident nanejvýš s polovičním mandátem, zvláště když se přiblíží na víc než deset stop”. Republikáni výrok označili za skrytou pohrůžku smrtí a Hamann se za svůj text omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám