Hlavní obsah

Kalifornská zákonodárkyně navrhuje kompostování mrtvol, sama touží být stromem

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Ve Spojených státech se začíná rozmáhat nová móda kompostování mrtvol. Po státu Washington usiluje o legalizaci netradičního nakládání s lidskými ostatky i kalifornská zákonodárkyně Cristina Garciová. „Zbožňuji představu, že bych se jednou mohla stát stromem,“ vysvětlila motiv své zákonodárné aktivity demokratická politička deníku Los Angeles Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kompostování těla je jiné označení pro tlení. Znamená to, že se tělo zájemců nechá po smrti zetlít v půdě a to, co z něj zbyde, se použije na pohnojení vybrané flory nebo bude předáno pozůstalým, kteří získaný substrát využijí dle uvážení.

„Domnívám se, že je to o tom dát lidem (pozůstalým) další možnost,“ vysvětlila Garciová dále podle britského listu The Independent. Kromě svobodné volby má kompostování ostatků ještě ekologickou rovinu. Tlení je přirozený proces a nezatěžuje životní prostředí tolik jako kremace, argumentují jeho zastánci. To však neznamená, že jde o levnou záležitost.

Ostatky za 130 tisíc

Kompostaci má zajistit firma Recompose ze Seattlu. Za jednoho nebožtíka si účtuje poplatek 5 500 dolarů (130 tisíc korun). V této ceně je zahrnuto uskladnění těla v boxu na dřevěných prknech se zeminou, tolicí vojtěškou a slámou. Po několika týdnech mikrobiologické aktivity, tedy tlení, budou ostatky v podobě necelého kubíku půdního materiálu připraveny k předání rodině či přidání do půdy.

Společnost Recompose na svých stránkách vysvětluje, že běžné pohřbívání je škodlivé pro životní prostředí a pro některé lidi „psychologicky neuspokojivé”.

„Každý rok ve Spojených státech zemře 2,7 milionu lidí a většina z nich je pohřbena na konvenčním hřbitově nebo zpopelněna, přičemž dochází k uvolnění oxidu uhličitého a pevných částeček,“ stojí na stránkách společnosti s tím, že kdykoliv se někdo rozhodne o vlastní kompostaci neboli organickou redukci, zabrání tím emisi asi tuny oxidu uhličitého. Firma by měla být připravena ke kompostaci nebožtíků koncem letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám