Hlavní obsah

Kalifornie povolila eutanazii

Sacramento

Kalifornie se stala pátým státem USA, který povolil asistovanou sebevraždu. Zákon o eutanazii podepsal i přes odpor náboženských skupin guvernér Jerry Brown v pondělí, informovala agentura AP.

Foto: www.thebrittanyfund.org

Debatu o eutanazii v Kalifornii oživil případ Brittany Maynardové, která asistovanou sebevraždu podstoupila loni v listopadu.

Článek

Brown uvedl, že krok konzultoval se zástupci katolické církve i s lékaři. Přemýšlel také, zda by on sám chtěl mít možnost podstoupit eutanazii.

„Zamyslel jsem se nad tím, co bych sám chtěl v případě, že bych čelil vlastní smrti. Jsem si jistý, že by to bylo úlevné, kdybych mohl zvažovat možnosti, které dává tento zákon, a já sám bych toto právo druhým neodpíral,“ vysvětlil 77letý guvernér, který podle AP v mládí studoval na kněze.

Debatu o asistované sebevraždě těžce a nevyléčitelně nemocných lidí oživila loni na podzim smrt 29leté Brittany Maynardové. Mladá žena s nádorem na mozku se kvůli dobrovolnému odchodu ze světa přestěhovala ze San Franciska do Oregonu, který eutanazii povoloval. [celá zpráva]

Kalifornie je po Oregonu, Montaně, Washingtonu a Vermontu pátým federálním státem, který eutanazii povolil. Eutanazii loni povolil i soud v Novém Mexiku, ale tento verdikt pak byl odvolacím soudem zrušen.

V Evropě povolují podle serveru Wikipedie eutanazii Nizozemsko, Belgie, Lucembursko, Švýcarsko, Estonsko a Albánie.

Brittany Maynardová vysvětluje, proč chce zemřít

Anketa

Jste pro povolení eutanazie v ČR?
Ano
89 %
Ne
11 %
Celkem hlasovalo 829 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám