Hlavní obsah

K Havaji míří nejsilnější hurikán za posledních dvacet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu
Aktualizováno

Na Havajské ostrovy se žene hurikán, který provází vítr o rychlosti 250 km/h. Meteorologové varují, že i když zeslábl na čtvrtou kategorii z pěti, je to nejsilnější hurikán za posledních dvacet let a ostrovům hrozí velké škody, napsal list The Independent. Úřady na ostrovech začínají s evakuacemi. Do konce týdne zůstanou zavřené školy a část úřadů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Lane se blíží k HavajiVideo: Reuters

 
Článek

Živel by měl udeřit na ostrov Havaj, známý také jako Velký ostrov, ve čtvrtek odpoledne místního času (v pátek nad ránem SELČ), varuje Národní středisko pro hurikány (NHC). Sice by měl zeslábnout a dostat se na třetí kategorii, přesto hrozí lokální záplavy. Na některých místech mohlo během krátké doby napršet až 40 centimetrů. Současně hrozí sesuvy půdy a vysoké vlny, které ohrožují lidi na pobřeží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo proletělo okem hurikánu LaneVideo: Reuters

Na úder živlu se připravují také letecké společnosti. Cestujícím, kteří mají letenky na dobu, kdy se předpokládá úder hurikánu, aerolinky umožní, aby si bezplatně přeobjednali své lety.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Úřady zahájily evakuaci obyvatel

Úřady v řadě škol či dalších veřejných institucí připravují nouzové ubytovny, do nichž by už během čtvrtka mohli zamířit obyvatelé potenciálně ohrožených oblastí, zejména na ostrovech Havaj, Maui, Molokai a Lanai. Obyvatelé ostrova Oahu, na němž leží metropole Honolulu, mají vyhlášenu pohotovost, přímo však podle současného modelu postupu ničivé masy ohroženi nejsou.

V nouzových ubytovnách není podle havajského úřadu pro výjimečné situace dostatek místa pro všechny, proto byli obyvatelé mimo oblasti očekávaných povodní vyzváni, aby od čtvrtka zůstali doma. Řada lidí se již v minulých dnech v očekávání výjimečné situace předzásobila potravinami a vodou.

Americké námořnictvo již začalo přemisťovat své lodě a ponorky z přístavu Pearl Harbor, odkud míří do bezpečné vzdálenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám