Hlavní obsah

K dopadení narkobarona Guzmána napomohl i rozhovor, který poskytl americkému herci

• Aktualizováno

K dopadení mexického drogového bosse Joaquína Guzmána prý policii pomohl i rozhovor, který narkobaron na dálku poskytl po svém útěku z vězení americkému herci Seanu Pennovi. Rozhovor v sobotu zveřejnil časopis Rolling Stone. Guzmán byl zadržen v pátek.

Foto: Reuters

Zadržení drogového bosse Guzmána

Článek

Guzmán se v sobotu vrátil do vězení s nejvyšší ostrahou, odkud loni v červenci uprchl 1,5 kilometru dlouhým tunelem, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích.

Stalo se tak poté, co byl v pátek po přestřelce, která si vyžádala pět mrtvých, zatčen ve svém rodném státě Sinaloa, ve městě Los Mochis.

Guzmán údajně Pennovi řekl, že poslal do Německa inženýry na tříměsíční školení, aby se dozvěděli, jak se vyhnout problémům při výkopech poblíž "hladiny podzemní vody pod věznicí".

Mexické vládní zdroje uvedly, že rozhovor s Pennem byl jedním z faktorů, který přispěl k dopadení Guzmána. Interview dohodla mexická herečka Kate Del Castillová, která hrála mexickou drogovou královnu ve známém televizním seriálu. Guzmán byl v kontaktu s herci a producenty, protože se chystal natočit autobiografický film.

V rozhovoru se Penn mimo jiné ptá Guzmána, zda se domnívá, že je odpovědný za vysokou míru drogové závislosti ve světě. "Ne, to není pravda, protože až nastane den, kdy odejdu ze světa, nijak se nezmenší," odpovídá Guzmán. Líčí také své dětství v chudé rodině či pěstování marihuany na počátku své dráhy drogového překupníka. Prohlašuje rovněž, že drogy v mládí vyzkoušel, ale posledních 20 let je nepožil a nikdy se na nich nestal závislým.

Mohl by být vydán do USA

Guzmánův drogový kartel Sinaloa kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA. Mexické úřady daly v sobotu najevo odhodlání vydat Guzmána Spojeným státům, které ho viní mimo jiné z praní špinavých peněz.

Guzmán, který má přezdívku El Chapo (prcek) kvůli své výšce 168 centimetrů, byl v Mexiku odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům za vraždu a obchod s drogami. V lednu 2001 se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo z prádelny. Tehdy byl na útěku 13 let, než byl dopaden v únoru 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

Guzmána vrátili do věznice, z níž uprchl

Mexický drogový boss Joaquín Guzmán se vrátil do věznice Antiplano nejvyšší ostrahou, odkud loni v červenci uprchl. Oznámila to mexická generální prokurátorka...

Výběr článků

Načítám