Hlavní obsah

Už ho skoro měli. Uprchlý narkobaron Guzmán těsně unikl v Mexiku policistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

Nejhledanější drogový boss světa Joaquín Guzmán v posledních dnech na severozápadě Mexika těsně unikl příslušníkům bezpečnostních sil, kteří po něm pátrají. Utrpěl při tom zranění obličeje a nohy. Podle agentury Reuters o tom v pátek informovala mexická vláda.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Drogový boss Joaquín Guzmán (uprostřed) na snímku z roku 2014

Článek

Šéfovi jednoho z nejmocnějších drogových kartelů Sinaloa se podařilo v létě za dramatických okolností uprchnout z věznice s nejvyšším stupněm ostrahy, která stojí nedaleko mexické metropole. Mexičan Guzmán, přezdívaný kvůli své malé postavě Prcek, se 22. července podzemním tunelem prokopal ven a beze stopy zmizel.

Mexická vláda v pátek v prohlášení uvedla, že bezpečnostní složky se při pátrání v posledních dnech soustředily na severozápadní část země. Pátrají nedaleko Guzmánova rodného distriktu Sinaloa.

"V důsledku těchto akcí, a aby unikl dopadení, se Guzmán spěšně vydal na útěk, při čemž si způsobil zranění nohy a tváře," píše se ve vládním prohlášení. "Je třeba zdůraznit, že tato zranění nebyla důsledkem přímého střetu," dodala vláda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vnitřku tunelu, kterým se narkobaron Guzmán dostal na svoboduVideo: Reuters

Guzmán byl vězněn již v minulosti a i tehdy se mu podařilo uprchnout, v roce 2001. Znovu byl dopaden loni v únoru. Jeho kartel Sinaloa kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA.

Americké úřady vypsaly v srpnu odměnu za informace vedoucí ke zločincově dopadení. Kdo prozradí Guzmánův úkryt, může se těšit na pět milionů dolarů. V souvislosti s Guzmánovým útěkem už bylo zatčeno 20 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Drogový boss utekl z mexického vězení. Opět

Mexický drogový boss Joaquín Guzmán přezdívaný „El Chapo” - Prcek - uprchl z věznice s maximálním stupněm ostrahy. O jeho útěku informovala agentura AP. Totéž...

Výběr článků

Načítám