Hlavní obsah

Jsem běloška, šokovala docentka, která si na černošství vybudovala kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Uznávaná občanská aktivistka a vysokoškolská pedagožka afro-americké historie z prestižní Univerzity George Washingtona přiznala, že celou svou profesní kariéru vydávala za černošku s latinskoamerickými kořeny. Ve skutečnosti je bělošskou Židovkou z Kansas City. V pátek na to upozornily stanice CNN a Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Univerzita George Washingtona

Článek

„Nejsem jen kulturní sup, jsem kulturní pijavice,“ sype si teď popel na hlavu 38letá docentka historie Jessica A. Krugová, která se mohla vydávat za míšenku díky trochu snědší pleti. Na akademické půdě se žena dlouhodobě věnuje historii politiky, idejí a kulturní praktik v Africe a africké diaspoře.

V článku, kde šla s pravdou ven, označila Krugová své lži za „ztělesnění násilí, zlodějství a přivlastňování” a ukázku „nesčetných způsobů, kterými nečernoši nadále využívají a zneužívají černošské identity a kultury”.

Doplnila, že se zachovala špatně, neeticky, nemorálně, protičernošsky a „koloniálně”.

„V dospělosti jsem ve stále větší míře schovávala svou životní zkušenost bělošského židovského dítěte z předměstí Kansas City za předstíranou černošskou identitu, na níž jsem neměla právo. Nejprve za severoafrickou, později afro-americkou a pak karibskou z prostředí Bronxu,“ napsala 38letá Jessica A. Krugová na webu Medium.com, který se specializuje na publikaci blogů.

Krugová se své jednání nijak nevysvětlila. Uvedla pouze, že v mladí trpěla psychickými problémy a prožila traumata, což ovšem podle jejích slov nemůže omluvit její lži.

Energická žena, co se nestyděla

Někdejší studentka Krugové Anmol Gorayová uvedla, že ji odhalení šokovalo. Kantorka, na jejíž semináře docházela na jaře 2019, totiž patřila mezi její oblíbené pedagogy. Podle Gorayové působila jako energická žena, která se nestyděla za svůj původ. Na hodiny prý nosila vysoké podpatky, obří kruhové náušnice a dokonce i oblečení s leopardím vzorem. Často podle Gorayové mluvila o černošských a domorodých umělcích a učila například o domorodých populacích v Chile či roli rýže v africké diaspoře.

„Od chvíle, kdy přišla do třídy, jsem z ní byla unešená,” uvedla studentka. „Šokovalo mě, že to byla taková totální lež,” dodala.

Krugová podle Gorayové svým studentům řekla, že pochází z newyorského Bronxu, a dokonce se jednou začala hádat se studentem, který tvrdil, že rap vznikl v Brooklynu. Často prý také angličtinu prokládala španělskými slovy. Jednou podle Gorayové naznačila, že má rodinu v Dominikánské republice, jiné studentce řekla, že pochází z Portorika. Přesto však studentku nenapadlo, že učitelka lže. Když bylo v textech, které studenti četli, pejorativní označení pro Afroameričany, vyslovila ho Krugová před třídou nahlas, řekla Gorayová.

Univerzita George Washingtona uvedla, že o článku ví a že se případem zabývá, ale „nemůže poskytnout bližší komentář k personálním záležitostem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám