Hlavní obsah

Je to zbabělost, musíme být jednotní, řekl k bombovým balíčkům Trump

Washington

Americký prezident Donald Trump označil v souvislosti s rozesláním balíčků s trhavinou bezpečnost občanů za svou nejvyšší prioritu. Národ se musí sjednotit a vyslat jasný signál, že politické násilí nemá v USA místo, komentoval šéf Bílého domu aktuální události. Balíčky s trubkovou bombou přišly někdejším prezidentům a do sídel významných společností

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump během středečního projevu

Článek

"Tyto zbabělé pokusy nemůžeme tolerovat. Všechny, kdo volí násilí, co nejrozhodněji odsuzuji," prohlásil prezident. O nebezpečných zásilkách ho informovalo vedení FBI, ministerstva spravedlnosti a prezidentské ochranky USSS. Trump prohlásil, že ho šéfové zmiňovaných úřadů ujistili, že vyvinou veškeré úsilí, aby pachatele dopadli.

"V těchto chvílích se musíme sjednotit, musíme být pospolu," prohlásil prezident, kterého kritici obviňují z odpovědnosti za hluboké rozdělení americké společnosti a vyvolávání nenávistných projevů.

"Do nebe volající chování se příčí všemu, co je Američanům drahé," pokračoval Trump. Z incidentu, jehož terčem se stali mimo jiné exprezident Barack Obama nebo Trumpova neúspěšná soupeřka z prezidentských voleb Hillary Cĺintonová, jsou Američané znepokojeni, rozzlobeni a nešťastní. "Musíme se tomu dostat až na dřeň," konstatoval šéf Bílého domu.

Záznam: Policie evakuovala společnost Time Warner kvůli balíčkům s trhavinouVideo: Reuters

Bombu dostal Clinton i Obama

Výbušné zařízení přišlo bývalým prezidentu Baracku Obamovi a Billu Clintonovi, do redakce stanice CNN a sídla společnosti Time Warner.

Žádná ze zásilek se nedostala do rukou adresátů a jejich život nebyl ohrožen, uvedla policie. Výbušnina byla odpálena na bezpečném místě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám