Hlavní obsah

Je to pomýlené a jednostranné, brání se špičky CIA kritice ve zprávě o mučení

Washington
Aktualizováno

Zástupci americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) v čele s jejími bývalými šéfy se brání kritice, která se na ně snesla po zveřejnění senátní zprávy o mučení lidí podezřelých z terorismu v jejích věznicích. Zpráva je podle nich pomýlená.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Je to jednostranná studie plná faktických chyb a chybných interpretací. Ve své podstatě je to špatně připravený, jednostranný útok na službu, která udělala, co šlo, aby chránila Ameriku,“ napsali v listu The Wall Street Journal bývalí ředitelé CIA George Tenet, Porter Goss a Michael Hayden.

Posledně jmenovaný popsal svoji výpověď před senátní komisí v roce 2007 takto: „Byli moc zabraní do toho, jak mě okřiknout“. Je podle něj „několikanásobnou ironií“, když mu autoři zprávy přisuzují něco, co se vztahuje do doby, kdy ještě ve funkci nebyl. Zpráva uvádí, že Hayden uvedl řadu nepravdivých výroků.

Americké úřady nehodlají v souvislosti s mučením nikoho stíhat, k potrestání viníků ale vyzvali zvláštní vyšetřovatel OSN a lidskoprávní organizace.

Samé nesmysly, přizvukuje Cheney

Tvrdé výslechy lidí podezřelých z terorismu povolil po útocích na USA z 11. září 2001 tehdejší prezident George Bush ml. Některé praktiky později sice nařídil omezit, ale například dlouhou dobu kritizované simulované topení (waterboarding) zakázal až jeho nástupce Barack Obama. Senátní zpráva ukazuje na to, že vyšetřovatelé využívali širší škálu mučících metod.

Související témata

Foto: Novinky

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Závěry senátní komise zkritizoval v rozhovoru pro televizi Fox News i někdejší viceprezident USA Dick Cheney. Řekl, že zpráva je „plná nesmyslů”. Dodal ještě, že prezident Bush byl o práci CIA informován a „věděl vše, co potřeboval vědět”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám