Hlavní obsah

Japonský premiér Abe v Pearl Harboru vyjádřil soustrast za oběti japonského útoku

Pearl Harbor

Japonský premiér Šinzó Abe na úterní návštěvě americké základny Pearl Harbor na Havajských ostrovech za doprovodu prezidenta USA Baracka Obamy vyjádřil lítost nad oběťmi japonského útoku z prosince 1941. Abe navštívil místo japonského úderu jako vůbec první úřadující premiér své země.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe

Článek

„Prezidente Obamo, lide Spojených států a lide celé světa, jako premiér Japonsko vyslovuji upřímnou a věčnou soustrast těm, kteří zde ztratili životy,” řekl Abe. Prohlásil rovněž, že válečné hrůzy se již nikdy nesmí zopakovat.

Současné spojenectví USA a Japonska, někdejších nepřátel z druhé světové války, označil Abe za alianci naděje pro budoucnost. Řekl, že svět právě nyní potřebuje ducha tolerance a sílu usmíření.

Obama nezůstal pozadu a Abeho návštěvu Pearl Harboru označil za historické gesto, které je ukázkou síly usmíření. Dodal, že spojenectví obou zemí nebylo nikdy silnější.

Japonský útok na základnu Pearl Harbor před 75 let si vyžádal životy zhruba 2400 amerických vojáků. V reakci na přepadení se Spojené státy zapojily do druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám