Hlavní obsah

Isaac minul New Orleans, hráze kolem města vydržely

Aktualizováno

Střed hurikánu Isaac se vyhnul New Orleansu v americkém státě Louisiana a zasáhl především řídce obydlené oblasti jižně od města, kde se vzedmutá mořská hladina přelila přes ochrannou hráz. Hlášeny jsou záplavy také západně od New Orleansu. Jinak ale protipovodňové hráze kolem města opravené po hurikánu Katrina, který zpustošil město právě před sedmi lety, čelily živlům bez problémů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Škody způsobené hurikánem Isaac v New OrleansuVideo: Reuters

 
Článek

Isaac se po vstupu nad pevninu zmírnil na tropickou bouři a bude dál slábnout, jak bude postupovat do vnitrozemí. Přesto ho ale stále provázejí vichry o rychlosti 95 kilometrů v hodině.

Ohromný systém se pohybuje rychlostí pouze osm kilometrů za hodinu, takže celá oblast kolem New Orleansu bude ještě poměrně dlouho čelit větru a především mohutnému dešti, který hrozí dalšími záplavami.

"I když Isaac již není hurikán, zvýšená hladina moře a záplavy ve vnitrozemí mohou stále ohrožovat životy," uvedlo ve čtvrtek Národní středisko pro hurikány (NHC).

Foto: Jonathan Bachman, Reuters

Zřícený semafor po hurikánu Isaac v New Orleans

Systém se má rozpadnout o víkendu

Ve středu ve 23:00 SELČ bylo oko bouře 60 kilometrů jižně od města Baton Rouge a 95 kilometrů západně od New Orleansu. Podle NHC se Isaac stočí k severozápadu a měl by přinést déšť do vnitrozemských oblastí, které jsou letos sužovány suchem. Celý systém by se měl rozpadnout o víkendu.

Vody vzedmuté hurikánem překonaly 29 kilometrů dlouhou hráz v řídce obydleném okrese Plaquemines jižně od New Orleansu. Nyní je hráz pod takovým tlakem, že úřady oznámily, že v ní záměrně vyhloubí otvor, aby se voda dostala zpátky do moře. Celou operaci chystají, jakmile počasí dovolí nasazení potřebné techniky.

Bouře uvěznila lidi v domech

Louisianský guvernér Bobby Jindal řekl, že z okresu Plaquemines muselo být zachráněno přes 40 lidí. Bouře také připravila o elektřinu na 700 000 lidí. Zprávy o rozsáhlých záplavách a obyvatelích uvězněných v zaplavených domech přicházejí i z oblasti Braithwaiteu u New Orleansu, stejně jako z okresu St. John the Baptist západně od města, kde muselo být evakuováno 1500 lidí.

Isaac dorazil do oblasti přesně sedm let poté, co zde Katrina způsobila miliardové škody a připravila o život 1800 lidí. Po této katastrofě byl systém protipovodňových hrází kolem města za velkých nákladů opraven a posílen. Úřady v New Orleansu ujišťují, že celý systém funguje, jak má. "Bariéry drží, přesně jak jsme očekávali," uvedl neworleanský starosta Mitch Landrieu.

Landrieu přesto pro jistotu vyhlásil zákaz nočního vycházení. Policejní vozy již před tím hlídkovaly v téměř vylidněných neworleanských ulicích. Úřady zatím hlásí jedinou oběť. V okrese Vermilion zahynul šestatřicetiletý muž, který pomáhal přátelům před bouří ukrýt vůz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám