Hlavní obsah

Íránští hackeři napadli web americké knihovny. Karikatura Trumpa je jen malou ukázkou, vzkazují

Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa už pocítila první íránskou mstu za atentát na generála Kásima Sulejmáního. Byť zatím spíše symbolickou. Hackerská skupina říkající si Cyber Security Group Hackers v sobotu napadla stránky webu federální knihovny a umístila na ně vzkaz s Trumpovou karikaturou.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Statisíce Íránců se v pondělí zúčastnily pohřební ceremonie se zabitým generálem Kásimem Sulejmáním.

Článek

„Mučednická smrt je pro Kásima Sulejmáního odměnou za jeho letité nenahraditelné úsilí,“ začíná vzkaz hackerů ze skupiny, která text doprovodila obrázkem Trumpa krvácejícího po úderu pěstí.

„Tohle je jen malá ukázka íránských kybernetických dovedností,” varují hackeři. Odborníci na oblast IT se ale shodují, že nic nenasvědčuje tomu, že by mělo nabourání knihovnického webu spojitost s íránskými vládními představiteli.

Sulejmáního ostatky dopravili do Íránu v ekonomické třídě, kolem seděli cestující

Blízký a Střední východ

Podle mluvčího Americké agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA), která spadá pod federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti, úřady útok zaznamenaly a podnikly nezbytné kroky.

„Víme o tom, že byly stránky federální knihovny napadeny proíránskými a protiamerickými vzkazy. V tuto chvíli nemáme potvrzeno, že by to mělo spojitost s jedinci placenými íránským státem,“ cituje deník The Independent mluvčího CISA.

Další dopad atentátu na Sulejmáního: Zlato je nejdražší za téměř sedm let

Ekonomika

Páteční vražda generála Sulejmáního vyvolala rozhořčenou reakci a hrozby Íránu a jeho spojenců. Američané tvrdí, že Sulejmání připravoval útoky na americké diplomaty a vojáky na iráckém území. Íránci naopak atentát považují za akt válečné agrese a prý už chystají pomstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám