Hlavní obsah

Íránský vědec byl prý dlouholetým informátorem CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Íránský jaderný vědec Šahram Amírí, kterého údajně loni unesly americké tajné služby do USA a který se ve čtvrtek vrátil do Íránu, byl řadu let informátorem americké zpravodajské služby CIA. Oznámil to v pátečním vydání americký list The New York Times s odvoláním na americké vládní úředníky.

Článek

Amírí ve čtvrtek po návratu do Teheránu tvrdil, že ho Američané nutili, aby lhal o íránském jaderném programu. Washington únos íránského vědce popírá a trvá na tom, že v USA žil svobodně a z vlastní vůle. [celá zpráva]

Podle amerických činitelů prozradil Amírí Američanům detaily o tom, jak se teheránská univerzita stala centrem íránského jaderného programu, uvedl newyorský list. Pro CIA pracoval ještě v době, kdy byl doma v Íránu. Byl prý jedním z hlavních informačních zdrojů, o něž USA opíraly svá podezření ohledně íránského jaderného programu. Podle jednoho amerického úředníka dodal Spojeným státům "významné a původní" informace o íránských jaderných tajemstvích.

The New York Times napsal, že v době, kdy Amírí v Íránu pracoval pro CIA, vycestoval do Saúdské Arábie, odkud ho američtí agenti dopravili do USA. Vědec se usadil v Arizoně, ale podle amerického listu není jasné, zda se za ním vystěhovala i jeho rodina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám