Hlavní obsah

Honduraského exprezidenta odvedli v řetězech

– Tegucigalpa

Bývalý honduraský prezident Juan Orlando Hernández byl v úterý zatčen. Policie ho vyvedla z domu v poutech, ruce měl s nohama svázané řetězy. Zadržen byl poté, co na něj soudce vydal zatykač. O jeho vydání požádaly Spojené státy kvůli napojení na drogové kartely. Hernández vládl zemi od roku 2014 do letošního ledna. Policie jeho dům obklíčila hned po žádosti Spojených států, aby nemohl prchnout ze země.

Foto: Honduras National Police, Reuters

Zatčený honduraský exprezident Juan Orlando Hernández byl odváděn v řetězech.

Článek

Bývalý prezident musí stanout před soudcem nejvyššího soudu do 24 hodin.

Podle zdroje agentury Reuters z americké ambasády čelí 53letý Hernández podezření, že se zapojil do operace, během níž bylo do země dopraveno několik tun kokainu z Kolumbie a Venezuely. Drogy byly následně odeslány do Spojených států.

Peníze od Prcka

Do obchodu s drogami byl zapleten prezidentův bratr Tony. Podle žaloby, které čelí v USA, mu nechvalně proslulý mexický narkobaron Joaquín Guzmán, zvaný El Chapo (Prcek), který skončil v roce 2017 v rukou americké policie, osobně předal milion dolarů, aby je dal svému staršímu bratrovi.

Ambasáda tvrdí, že exprezident výměnou za úplatky ve výši několika milionů dolarů chránil pašeráky před vyšetřováním a stíháním.

Narkobaron Prcek dostal v USA doživotí a nádavkem dalších 30 let

Amerika

Během procesu před newyorským soudem s exprezidentovým bratrem vypovídali i honduraští překupníci drog, kteří spolupracují s americkou prokuraturou. Někteří uvedli, že dávali úplatky vysokým politikům včetně Hernándeze. Ten se přitom prezentoval jako bojovník proti obchodu s drogami a za jeho vlády byla vydána řada členů drogových kartelů do USA.

Minulý týden oznámilo americké ministerstvo zahraničí, že byl bývalý honduraský prezident zařazen na seznam osob, který nesmějí přicestovat do USA. Ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že má věrohodné zprávy, že Hernández se „zapojil do rozsáhlé korupční činnosti a sám prováděl nebo usnadňoval uplácení a pašování drog”. Z peněz si následně platil politické kampaně.

Hernández byl prezidentem po dvě funkční období, ačkoli ústava dva mandáty v řadě neumožňuje. Podle tehdejší opozice navíc jeho znovuzvolení v roce 2017 provázely podvody. Po volbách následovaly několikatýdenní protesty, které si vyžádaly na dvě desítky obětí.

USA požádaly Honduras o zatčení a vydání exprezidenta Hernándeze

Amerika

Hernández obvinění odmítá. Ráno před zadržením napsal na Twitteru, že je připraven hájit svou nevinu: „Není to snadný okamžik a nikomu to nepřeji, ale vzkázal jsem přes své advokáty policii, že jsem připraven spolupracovat a dobrovolně přijet v jejím doprovodu a hájit se, až bude jmenován soudce pro můj případ.“

Reklama

Výběr článků

Načítám