Hlavní obsah

Hitler vykonal mnoho dobrých věcí, měl říct Trump podle nové knihy

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump opět šokoval. Někdejší americký prezident měl na oficiální cestě do Evropy v roce 2018 říct personálnímu šéfovi Bílého domu Johnu Kellymu, že Adolf Hitler vykonal mnoho dobrých věcí. Ve své knize to píše populární americký novinář Michael Bender.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump během rozhovoru, v pozadí ho sleduje John Kelly.

Článek

Trumpova poznámka zcela vyvedla Kellyho, bývalého generála námořní pěchoty Spojených států, z míry, popisuje Bender v knize pojmenované Frankly, We Did Win This Election (Upřímně, skutečně jsme tyto volby vyhráli).

Bender uvedl, že Trump větu řekl během improvizované lekce historie, ve které mu Kelly připomínal, jaké země byly na které straně v době konfliktu. A spojoval body z první světové války s druhou světovou válkou a všemi zvěrstvy, která Hitler napáchal.

Kelly měl po poznámce, že Hitler vykonal mnoho dobrého, Trumpovi říct, že se mýlí. To ale prezidenta neodradilo. Tehdejší hlava státu se měla podle knihy bránit tím, že hovořila o vzrůstající ekonomice nacistického Německa, na což Kelly odpověděl: „I kdybyste měl pravdu, na adresu Adolfa Hitlera prostě nemůžete říct nic pozitivního. Prostě ne.“

Vyšlo pravidelné hodnocení amerických prezidentů. Trump není úplně nejhorší

Amerika

Kelly opustil svou funkci v Bílém domě v roce 2019 a o Trumpovi od té doby hovořil kriticky. Podle autora knihy udělal vše, co mohl, aby přehodnotil Trumpovo neuvěřitelné pohrdání historií.

Bender v knize uvádí, že i další členové jeho administrativy popsali Trumpovy znalosti o otroctví či černošské zkušenosti s poválečným obdobím po americké občanské válce za povrchní, až vágní.

Bender, pracující pro Wall Street Journal, je jedním z mála novinářů, kterým Trump po konci v prezidentské funkci poskytl rozhovor.

Reklama

Výběr článků

Načítám