Hlavní obsah

Guvernér státu New York sexuálně obtěžoval zaměstnankyně, tvrdí prokuratura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká prokuratura obvinila demokratického guvernéra státu New York Andrewa Cuomoa ze sexuálního obtěžování současných i bývalých státních zaměstnankyň. Americký prezident Joe Biden následně guvernéra vyzval k rezignaci.

Foto: Pool, Reuters

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo

Článek

„Rozhovory a důkazní materiály odhalily hluboce znepokojivý, ale jasný obrázek: Guvernér Cuomo sexuálně obtěžoval současné a bývalé státní zaměstnankyně a porušoval při tom státní i federální zákony,“ řekla v úterý novinářům státní ministryně spravedlnosti a generální prokurátorka Letitia Jamesová.

Cuomo si podle Jamesové počínal v rozporu se státními i federálními zákony, informují americká média.

Biden nevyzve k rezignaci guvernéra Cuoma, počká na závěry vyšetřování

Amerika

Zpráva o vyšetřování popisuje, že Cuomovo nevhodné chování se netýkalo jen pracovnic jeho kanceláře, ale i dalších zaměstnankyň státu New York včetně jedné policistky, dále také „členek veřejnosti“. Minimálně v jednom případě se pak Cuomo a jeho nejbližší spolupracovníci údajně snažili dané ženě pomstít za to, že šla se svou stížností na veřejnost.

Atmosféra strachu

Generální prokuratura vyšetřování spustila asi před pěti měsíci v reakci na obvinění, která se objevovala v médiích. Případ dostali na starost dva nezávislí právníci, kteří podle agentury AP mluvili se 179 lidmi. V konečné zprávě čítající přes 160 stránek pak uvedli, že Cuomo společně se svými poradci vytvořil „nepřátelské pracovní prostředí“, v němž panovaly „strach a zastrašování“.

Obvinění proti Cuomovi se začala v médiích objevovat v únoru a následně guvernér čelil výzvám svých kolegů z Demokratické strany, aby odstoupil. Nyní lze očekávat nový tlak na jeho odchod z čela New Yorku, kde působí od začátku roku 2011. Sám guvernér v tomto směru dosud jakékoli pochybení odmítal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám