Hlavní obsah

Floridského střelce v minulosti označili za autistu. Obhájce se snaží odvrátit trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Lauderdale

Nikolas Cruz, který čelí obvinění z vraždy 17 lidí na škole v Parklandu na Floridě, stanul v pondělí opět před soudem. Obhájce se snaží dosáhnout dohody, aby jeho klient nedostal trest smrti. Soudce také nařídil zveřejnit zprávu „sociálky” DCF, zda náhodou v případě nyní 19letého mladíka nepochybila, uvedl server Naples Daily News. Ve zprávě se mimo jiné píše, že byl Cruz před lety diagnostikován jako autista.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Floridský střelec Cruz opět předstoupil před soudVideo: Reuters

 
Článek

Cruzův veřejný obhájce uvedl, že se pokusí dosáhnout přiznání výměnou za doživotní trest, aby Cruz nebyl popraven.

„Dlouhý vyčerpávající protahovaný soud není v nejlepším zájmu společnosti,“ prohlásil asistent veřejného obhájce Gordon Weekes. Už nezmiňoval, že by Cruz neměl čelit nejvyššímu trestu, protože je psychicky nemocný, jak uváděl veřejný obhájce dříve. [celá zpráva]

K činu se obviněný už přiznal. Ve středu zabil před školním pozemkem střední školy v Parklandu a na něm 17 lidí, většinou nezletilé, tři lidé byli dospělí. [celá zpráva]

Zatím není jasný motiv, proto se zkoumá minulost adoptovaného chlapce. Objevila se podezření, že byl doma zneužíván nebo že pěstouni zanedbali péči o něj, kvůli čemuž jeho rodinné poměry v roce 2016 prošetřovala „sociálka” a byl také na psychiatrii.

„Jestliže tam byly nedostatky, veřejnost to má právo vědět,“ prohlásil soudce Charles Greene ke zveřejnění zprávy DCF, která obvykle zůstává tajná. „Tento případ byl zveřejněn nejen v tomto státě a v celé zemi, ale i na celém světě,“ dodal.

Zpráva popisuje, jak sociální pracovníci a psychiatři na konci roku 2016 prošetřovali poměry, ve kterých Cruz žil, a jak vyšetřovali jeho psychický stav. Přestože byl diagnostikován jako autista, měl deprese a poruchu ADHD, mohl si legálně koupit poloautomatickou pušku AR-15, kterou použil ve středu při střelbě ve škole. Hospitalizován nebyl. Podle expertů nepředstavoval hrozbu pro sebe ani po ostatní.

Foto: Reuters

Nikolas Cruz u soudu ve Fort Lauderdale

Ve zprávě se uvádí, že se záměrně pořezal, že přiznal deprese, a dokonce prohlásil, že si chce koupit pušku.

„Sociálka” nepotvrdila zneužívání nebo zanedbání péče ze strany jeho matky.

Šerif ale přiznal, že kvůli Cruzovu chování jeho kancelář přijala desítky stížností od sousedů.

Záznamy získané listem USA Today ukázaly, že ve škole měl Cruz problémy s chováním, od května 2012 do ledna 2017 dostal 41 trestů za rvačky, napadení a urážky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám